Logg på for å laste ned PDF
Invex-dommen:

Omgåelsesnorm på avgiftsrettens område

Høyesteretts avgjørelse av 16. februar 2011 i Invex-saken fastslår at det eksisterer en ulovfestet omgåelsesnorm på merverdiavgiftsrettens område. Men hva er innholdet i og rekkevidden av denne normen og hvilke konsekvenser får dommen for de næringsdrivende?

Han har mer enn 16 års erfaring i skatte- og avgiftsrett fra blant annet KPMG og Schjødt. Han har publisert flere artikler og bøker om merverdiavgift og er en mye brukt foredragsholder.

Advokat/partner

Frode Heggdal Larsen

Bing Hodneland Advokatselskap DA

At det eksisterer en ulovfestet omgåelsesnorm* Med omgåelse menes tilfeller hvor domstolen har vektlagt at det foreliger en omgåelsessituasjon, og at rettsanvendelsen ikke begrunnes i alminnelig tolkning/subsumsjon. Se nærmere Bettina Banoun, «Omgåelse av skattereglene» 2003, side 16 og Frederik Zimmer «Lærebok i skatterett» 5. utg. 2005 kap. 2.7. på skatterettens område, er ikke tvilsomt. Selv om rekkevidden av og innholdet i normen fortsatt volder utfordringer, er dette i stor utstrekning utmeislet gjennom en lang og innholdsrik rettspraksis. Imidlertid har det vært mer usikkerhet knyttet til spørsmålet om det eksisterer en ulovfestet omgåelsesnorm på merverdiavgiftsrettens område. I teorien har det vært diskutert hvorvidt prinsipper fra skatterettens omgåelsesnorm gjelder/bør gjelde også på merverdiavgiftsrettens område.* Se Frode Heggdal Larsen/Trond Larsen/John Killengreen, «Ulovfestet gjennomskjæring på avgiftsrettens område», Revisjon og Regnskap 1.2000 (del 1) og 2.2000 (del 2) som drøfter de ulike hensynene samt gjennomgår en rekke typetilfeller. På arveavgiftsrettens område fikk vi Nagell-Erichsen-dommen i Rt. 2006 s. 1199 - og senere Reitan-dommen i Rt. 2008 s. 1510 - som slo fast at det gjelder en ulovfestet omgåelsesnorm på arveavgiftsområdet. Det har vært en viss uenighet i teorien* Se på den ene siden Hartvigsen/Fjell, «Ulovfestet gjennomskjæring på MVA-området», Revisjon og Regnskap 6.2008, som anfører at det er «høyst uklart» om Nagell-Erichsen-dommen får betydning for merverdiavgiftsspørsmålet. På den annen side uttaler Gjems-Onstad/Kildal i «Lærebok i merverdiavgift», 2009 på side 271 at dommen «bør ha fjernet en hver mulig tvil» om at det finnes en omgåelsesnorm også for merverdiavgift. om hvorvidt disse dommene kunne tas til inntekt for at det også gjelder en ulovfestet omgåelsesnorm på merverdiavgiftsrettens område. Ved Høyesteretts avgjørelse (dissens 2-3) av 16. februar 2011 i Invex-saken tok Høyesterett endelig stilling til spørsmålet om det gjelder en ulovfestet omgåelsesnorm i merverdiavgiftsretten. I dommen fastslår både flertallet og mindretallet at det eksisterer en slik ulovfestet omgåelsesnorm.