Logg på for å laste ned PDF

Hjemmehørende-begrepet og skatteplikt

Revisor må under sin revisjonshandling også kontrollere visse forhold som kan ha skattemessige implikasjoner. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på de utfordringene som ligger i kontroll av hvor et utenlandsk registrert aksjeselskap er hjemmehørende.

Advokat MNA

Petter Dragvold

Partner Arntzenlegal

Alminnelig skatteplikt

Etter skatteloven § 2-2 har et aksjeselskap alminnelig skatteplikt til Norge hvis det er hjemmehørende her. Har aksjeselskapet alminnelig skatteplikt hit, omfatter skatteplikten i utgangspunktet all inntekt uavhengig av hvor den har sin kilde. Det innebærer også plikt til å levere selvangivelse, ligningsoppgaver og internprisingsdokumentasjon.

Flere forhold aktualiserer nå en drøftelse av vilkårene for når et aksjeselskap er hjemmehørende i Norge. Dette er en kompleks problemstilling hvor regelverket er under utvikling og hvor det er oppstått usikkerhet om reglenes innhold. Usikkerheten bunner dels i internasjonal utvikling av reglene for hjemmehørenhet i OECD, og at norske skattemyndigheter ikke er helt enige med seg selv om praktiseringen. Dessuten øker potensialet for konflikter med skattemyndighetene på dette punktet på grunn av avtaler om utveksling av informasjon, mediafokus osv.

Foreligger fellesvirksomhet?

Det er ikke uvanlig at internasjonale konsern organiserer aktiviteten slik at rettigheter og løsøre, dvs. alle eiendeler som ikke er fast eiendom, legges i selskap hjemmehørende i et land med gunstige skatteregler, med den konsekvensen at det utenlandske selskapet ikke er underlagt norsk beskatning. I den senere tid har norske skattemyndigheter sett nærmere på disse organiseringene bl.a. med spørsmål om det foreligger fellesvirksomhet, dvs. om det norske og det utenlandske selskapet har etablert et ansvarlig selskap her i landet.* Petter Dragvold «Utleie av borerigger i konsernforhold - felles virksomhet?» Skatterett 2010 s. 390. Videre om det utenlandske selskapets inntekter blir skattepliktig hit grunnet NOKUS-regelen, dvs. om selskapets inntekter kan direktelignes på aksjonærenes hånd. Men det er også rettet økt fokus på hvor det utenlandsk registrerte selskapet er skattemessig hjemmehørende, dvs. om selskapet er underlagt globalskatteplikt hit eller ikke. I den forbindelse vises til at Skattedirektoratet 18. februar i år kom med en artikkel på hjemmesiden om bostedet til utenlandsk registrerte selskaper.

Selv om det nå høyst sannsynlig blir vedtatt nye regler om utflytting av selskap fra Norge til EØS-land, innebærer ikke dette at de problemstillingene som drøftes her blir mindre aktuelle.