Logg på for å laste ned PDF

Utdelinger i IFRS

I løpet av det siste året eller så har det vært foretatt en rekke såkalte utdelinger. I denne artikkelen ser vi nærmere på enkelte utdelingstilfeller og hvilke forhold som vil være relevante å vurdere når man rapporterer i henhold til IFRS.

Forfatterne er partnere i KPMGs Fagavdeling Revisjon og Regnskap

Statsautorisert revisor

Peggy T. Berner

KPMG

Statsautorisert revisor

Jan Aastveit

KPMG

Hva er en utdeling?

Et eksempel på utdeling kan være når et foretak skiller ut et nytt foretak og gir aksjer i det nye foretaket til eksisterende aksjonærer. Langt mer kompliserte utdelingstransaksjoner er også observert hvor børsnoterte konsern restruktureres - herunder også situasjoner hvor et børsnotert foretak skiller ut en virksomhet som deretter inngår i en virksomhetssammenslutning med et annet børsnotert konsern og hvor virksomhetssammenslutningen regnskapsføres som omvendt overtakelse.

IFRIC 17 regulerer utdelende foretaks regnskapsføring av ikke-kontante eiendeler. Utdelinger under samme kontroll er ikke regulert. Fortolkningsuttalelsen er nærmest å sammenligne med en regnskapsstandard - det er i alle fall ikke åpenbart hvilken standard fortolkningsuttalelsen egentlig utdyper/forklarer. På motstående side gir vi noen eksempler på utdelinger observert i praksis for å illustrere situasjoner hvor det er aktuelt å vurdere om man har en utdelingshendelse som skal regnskapsføres i henhold til IFRIC 17.