Logg på for å laste ned PDF

Aktuelt

Samfunnsansvar i statlige selskaper

I Regjeringens eierskapsmelding legges det klare føringer for hvordan de statlig eide selskapene skal arbeide for å ivareta sitt samfunnsansvar.

Regjeringen forventer at selskapene skal være ledende innenfor arbeidet med samfunnsansvar på sine områder. Det forventes at selskapene utarbeider og publiserer retningslinjer for sitt arbeid med samfunnsansvar. Selskaper med internasjonal virksomhet skal knytte seg til FNs Global Compact, følge OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper og legge ILO-konvensjonene om arbeidstakerrettigheter til grunn for sin virksomhet.

Regjeringen forventer at selskapene utvikler vesentlige målindikatorer knyttet til samfunnsansvar i dialog med sine viktigste interessenter. Alle de statseide selskapene skal rapportere om sitt arbeid med samfunnsansvar. Selskaper av en viss størrelse forventes å benytte den internasjonalt anerkjente rapporteringsstandarden Global Reporting Initiative (GRI). Dette ivaretar langt på vei Revisorforeningens krav i høringen om rapportering om samfunnsansvar at offentlige foretak og offentlig eide selskaper må gå foran på dette området. Neste skritt må være å få med foretak i kommunesektoren.

Meldingen varsler også en innstramning i retningslinjene for og økt innsyn i ledernes lønnsvilkår i selskapene med statlig eierandel.