Logg på for å laste ned PDF

Godtroerverv av aksjer basert på aksjeeierboken

Aksjeeierboken legges ofte til grunn ved erverv av aksjer i aksjeselskaper. Dersom det senere viser seg at innføringene i aksjeeierboken var uriktige, blir spørsmålet om erververen likevel kunne erverve aksjene dersom han var i god tro om at det som fremkom av aksjeeierboken var riktig.

Dr.

Roland Mörsdorf

Partner advokatfirmaet Grette DA

Problemstilling

Etter den tidligere aksjeloven av 1976 var eiendomsrett til aksjer i aksjeselskaper knyttet til aksjebrev. Godtroerverv av aksjer kunne baseres på aksjebrevene. Etter den någjeldende aksjeloven av 1997 utstedes ikke lenger aksjebrev. For aksjeselskaper hvor aksjene ikke er registrert i Verdipapirregisteret, skal aksjeeierne etter den någjeldende aksjeloven kun innføres i selskapets aksjeeierbok. Både ved innføring av en ny aksjeeier, og ved endringer vedrørende dennes aksjer, skal vedkommende aksjeeier få melding om dette. Dette omtales som «aksjebevis» i aksjeloven, men til tross for at ordlyden kan tyde på noe annet, er dette kun en melding til aksjeeieren uten materiellrettslig betydning.

Aksjebrev utstedes altså ikke lenger. Tidligere utstedte aksjebrev har ikke lenger rettsvirkning og aksjebevis har ingen selvstendig betydning. Spørsmålet er derfor hvorvidt godtroerverv av aksjer i aksjeselskaper som ikke er registrert i Verdipapirregisteret, kan baseres på aksjeeierboken.