Logg på for å laste ned PDF

Tynn kapitalisering - grumsete farvann

Lange og Flood i transfer pricing-teamet i Skattedirektoratet har i en artikkel i Revisjon og Regnskap nr. 8 2010 kommentert vår artikkel inntatt i Revisjon og Regnskap nr. 6 2010. Etter vårt syn holder ikke argumentasjonen til Lange og Flood, som beklageligvis også illustrerer manglende ivaretakelse av skattyters forventninger om forutberegnelighet.

Artikkelen står for forfatternes egen regning og representerer ikke nødvendigvis synspunktene til KPMG.

Advokat/Partner

Svein G. Andresen

KPMG Law Advokatfirma DA

Advokatfullmektig/økonom

Per Daniel Nyberg

KPMG Law Advokatfirma DA

Hva vi tilsynelatende er enige om?

Vi er enige med Lange og Flood om at det skal tas hensyn til virkelige verdier hva angår faktisk egenkapital for skattemessige forhold. Særlig for USD/EUR-baserte selskap vil valutafluktuasjoner kunne skape betydelige svingninger fra et år til et annet. Flere valutaselskap har likevel valgt norske kroner som regnskapsvaluta, jf. rskl. § 3-4.

I 2009 medførte fluktuasjonene mellom USD og NOK en betydelig urealisert agio for flere selskap som slikt sett kunne skapt en kunstig høy egenkapital i regnskapet. I flere slike tilfeller forelå det en plikt til å nedskrive anleggsmidlene til virkelig verdi, jf. rskl. § 5-3 (3). Regnskapsreglene åpner imidlertid ikke for en tilsvarende oppskrivning av verdiene i år slik som 2008 hvor fluktuasjonene mellom USD og NOK, med ditto betydelige disagio-elementer i regnskapet, i flere tilfeller resulterte i en kunstig lav egenkapital. Det vil, slik vi ser det, åpenbart bli feil om skattekontoret utelukkende fokuserer på den bokførte egenkapitalen i det innsendte regnskapet.