Logg på for å laste ned PDF
Aktuelt om internasjonale regnskapsstandarder:

Sikring - redusert kompleksitet?

Redusert kompleksitet har blitt en gjennomgangstone for IASBs prosjekt om finansielle instrumenter. Høringsutkastet, som vi mottok 9. desember, er den tredje fasen av IASBs prosjekt for å erstatte de nåværende reglene i IAS 39. Høringsutkastet omhandler nye sikringsregler, men inneholder likevel ikke makrosikring. IASB har uttalt at dette vil komme senere i 2011.

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale IFRS-saker. Dette vil kunne være nye standarder og tolkninger, men også høringsutkast, diskusjonsnotater og relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, som for eksempel Finansdepartementet, Finanstilsynet og andre standardsettere enn IASB/IFRIC, som for eksempel Norsk RegnskapsStiftelse (NRS).

Statsautorisert revisor/Cand.merc

Torkild Haugnes

Senior Manager og leder fagavdeling regnskap i Ernst & Young

Statsautorisert revisor

Erik Mamelund

Partner og fagdirektør regnskap i Ernst & Young

Å redusere kompleksiteten i regnskapsføringen, og især regnskapsføringen av finansielle instrumenter, har lenge vært en uttalt målsetting for IASB. Styreleder i IASB, sir David Tweedie, uttalte følgende den 22. november om IAS 39: «IAS 39 was inherited from IASBs predecessor body, and I have often said that if you understand it, you havent read it properly.» Uttalelsen taler for seg selv. Det store spørsmålet er om forslaget til nye regler for regnskapsføring av sikring blir en forenkling eller ikke. I det følgende omtales noen sentrale endringer i høringsutkastet.