Logg på for å laste ned PDF

Tynn kapitalisering uten safe harbour-regel

Andresen og Nyberg skriver i en artikkel i Revisjon og Regnskap 6.2010 at det eksisterer en safe harbour-regel på 20 % egenkapital og mener skattytere kan anvende den inntil det foreligger spesifikke lovkrav. Etter vårt syn holder ikke argumentasjonen.

Senior Rådgiver

Frank Lange

Transfer pricing-teamet i Skattedirektoratet

Artikkelen står for forfatternes egen regning og representerer ikke nødvendigvis synspunktene til Skattedirektoratet.

Seniorskattejurist

Hanne Flood

Transfer pricing-teamet i Skattedirektoratet

Regler om tynn kapitalisering

Forfatterne gir et inntrykk av at det ikke eksisterer lovregler på området og at ligningsmyndighetene nærmer seg lovgivers rolle ved skjønnsfastsettelsen i forbindelse med endringssaker. Dette er ikke korrekt.

Tynn kapitalisering er dekket av armlengdeprinsippet (ALP) i skatteloven (sklt.) § 13-1 hvoretter inntekten kan fastsettes ved skjønn såfremt denne er redusert på grunn av interessefellesskapet. Ved skjønnet skal inntekten fastsettes som om interessefellesskapet ikke hadde foreligget. Allerede under forberedelsene av skattelovene av 1911 ble emnet drøftet.1 Størrelsen av egenkapital (EK) avhenger av foretakets risiko og må i utgangspunktet fastsettes på grunnlag av sammenligning med uavhengige parter.2 Mulighetene for sammenligning er økt betraktelig siden Fornebo 3 og Scribona4. Økonomiske analyser av virksomheten kan også anvendes til å bestemme nivået på EK-graden som for eksempel kontantstrømanalyser,5 kreditt- og lånekapasitetsvurderinger samt konkrete forhold som for eksempel lånevillighet mv. EK-graden i den enkelte saken er basert på et skjønn. Da et slikt skjønn ofte vil inneholde forskjellige usikkerhetsmomenter, må det selvfølgelig tas hensyn til dette ved skjønnsutøvelsen.