Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Prosjektregnskap

Kategori: Bokføring

Spørsmål: Hva skal til for at et selskap må føre prosjektregnskap etter bestemmelsene i bokføringsforskriften § 8-1 om bygge- og anleggsvirksomhet?

Svar: For at en virksomhet skal omfattes av bokføringsforskriften om bygge- og anleggsvirksomhet, må det utføres fysisk arbeid på et bygg eller anlegg. Virksomheter som foretar rene vareleveranser fra vareproduksjon, vil derfor ikke omfattes. Likeledes vil heller ikke tjenester som prosjektering, byggeledelse, rådgivende ingeniørtjenester eller arkitekttjenester komme inn under begrepet.

Virksomheter som leverer håndverkstjenester som snekkerarbeid, taktekking, maling, rørleggerarbeid, muring og elektrisk arbeid, omfattes av begrepet. Dette gjelder både ved ombygging, påbygging og restaurering av bolighus på lik linje med nybygging. Videre vil virksomheter som driver gravings- og planeringsarbeid, herunder utbygging av vei, bane og tuneller, omfattes. Det samme gjelder virksomheter som driver med skipsbygging mv. (verftsindustri). Også virksomheter som leverer varer der det samtidig utføres monteringsarbeider, vil omfattes. Dette vil for eksempel gjelde montering og installasjon av heiser og ventilasjonsanlegg. Når verdien av monteringsarbeidet er helt ubetydelig i forhold til vareleveransen, vil det etter vår mening likevel ikke være krav om prosjektregnskap.

Plikten til å føre prosjektregnskap vil bare gjelde for prosjekter der anbudspris eller anslått omsetningsverdi overstiger kr 300 000 eksklusiv merverdiavgift. Alle som utfører arbeid innen bygge- og anleggsvirksomhet og verftsindustri, må imidlertid dokumentere utførte timer pr. oppdrag uavhengig av verdien av oppdraget. Tjenester som prosjektering, byggeledelse, rådgivende ingeniørtjenester og arkitekttjenester vil normalt også omfattes av kravet til dokumentasjon av medgått tid i forskriften § 8-4-1.