Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Omdisponering av bygg fra vare til driftsmiddel

Kategori: Skatt

Spørsmål: Et selskap oppfører et bygg med leiligheter for salg. Kostnadene blir regnskapsført løpende som varelager. Salget går tregt og de beslutter i 2009 å leie ut noen av de usolgte leilighetene. Hvilke skattemessige konsekvenser får omdisponeringen fra vare til driftsmiddel?

Svar: Omdisponering innenfor eierens inntektsgivende aktiviteter fører til beskatning etter hovedregelen i skatteloven § 5-1 (1) når omsetningsgjenstand tas i bruk som driftsmiddel, se HRD i Utv. 1993 side 3 (Dynapac). Differansen mellom inngangsverdi og omsetningsverdi, eventuelt det lavere beløpet foretaket måtte betalt for gjenstanden som driftsmiddel, skal tas til inntekt. Omsetningsverdien aktiveres på vedkommende saldo. Normalt vil utleieleiligheter ikke kunne saldoavskrives. Vi legger til grunn at det i en tapssituasjon ikke innrømmes skattemessig fradrag for tap ved slik omdisponering.