Logg på for å laste ned PDF
Del II Kultur, idrett og frivillige:

Nye momsregler og kompensasjonsordning

Med virkning fra 1. juli 2010 ble det 8 % moms på inngangsbilletter til store idrettsarrangement og for adgang til noen kulturattraksjoner. Den reduserte satsen skal også benyttes ved formidling av billetter til slike arrangement og attraksjoner. Momskompensasjonsordningen til frivillige organisasjoner er utvidet og innbærer mer omfattende oppgaver for bl.a. revisor.

Advokat

Trude Nyberget

KPMG Law Advokatfirma DA

Advokat

Kjerstin Ongre

KPMG Law Advokatfirma DA

Moms på kulturområdet

Det skal beregnes 8 prosent merverdiavgift ved omsetning og formidling av inngangsbilletter til museer, gallerier, fornøyelsesparker og opplevelsessentra.

Finansdepartementet har ikke tatt endelig stilling til om det skal foreslås avgiftsplikt på omvisningstjenester eller guidetjenester. Departementet har uttalt at det vil komme tilbake til dette ved fremleggelsen av statsbudsjettet for 2011 til høsten.

Den reduserte satsen skal også benyttes ved formidling av inngangsbilletter, når hovedtjenester er avgiftspliktig. Formidling av nye avgiftspliktige kultur- og underholdningstjenester til utlandet er fritatt (0-sats) når hovedtjenesten leveres utenfor merverdiavgiftsområdet.

Museer og gallerier som er registrert for omsetning av inngangsbilletter til utstillinger, vil ha fradragsrett for inngående merverdiavgift på anskaffelser til bruk i denne virksomheten. Som en følge av at museer og gallerier er blitt avgiftspliktige for sin utstillingsvirksomhet, er fradragsbegrensningen for kunst og antikviteter nå endret. Museer og gallerier kan fradragsføre inngående merverdiavgift som er påløpt ved anskaffelse av kunst og antikviteter.