Logg på for å laste ned PDF

Utviklingen i regnskapsreglene i lys av finanskrisen

Artikkelforfatteren mener at IFRS og bruk av markedsverdier i regnskapene ikke var noen hovedårsak til finanskrisen, men at enkelte regnskapsregler synes å ha bidratt til å forsterke krisen.

Finanstilsynsdirektør

Bjørn Skogstad Aamo

Finanstilsynet

IFRS - økt vekt på markedsverdier

EUs beslutning om å innføre IFRS som et hovedkrav for børsnoterte selskaper fra 2005, var ett av flere tiltak for å bidra til et mer effektivt fungerende kapitalmarked og for å gjøre verdipapirmarkedene i Europa mer konkurransedyktige i forhold til markedene i USA. Dette medførte noe mer bruk av markedsverdier, og klarere og bedre spilleregler for presentasjon av regnskapene. Krav om balanseføring av derivater og andre «off-balance sheet items» var viktige bidrag til utvikling av bedre markeder.

På finansområdet ble det samtidig innført «Prudential filters» i kapitalkravreglene, dvs. slik at en ved beregning av om disse kravene var oppfylt ikke kunne medregne enhver verdiøkning i markedet for verdipapirer mv. i balansen. For bankene ble det innført nye tapsregler som begrenset bankenes mulighet til å gjøre skjønnsmessige nedskrivinger av lån og som fastsatte at slike nedskrivinger bare kunne skje på grunnlag av konkrete opplysninger eller hendelser («incurred loss»).