Logg på for å laste ned PDF
Nok en gang:

Uttaksmerverdiavgift på vedlikeholdsarbeider

Her kommenteres seniorskattejurist Hild Sande Røkkes innlegg i RR 2-10 om uttaksmerverdiavgift på vedlikeholdsarbeider, med særlig fokus på betydningen av klagesak nr. 6290 som omhandlet nettopp dette temaet.

Advokat

Agnete Haugerud

Ernst & Young TAX

Innledning og avgrensning

Jeg har i RR 8-09 kommentert Sande Røkkes (heretter «artikkelforfatterens») artikkel «Store summer unndras avgift» i RR 5-09, og tatt til orde for at eiendomsutviklere ikke skal beregne uttaksmerverdiavgift av arbeid som anses som «vedlikehold» etter skatteretten. I en kommentar til mitt innlegg fastholder artikkelforfatteren sitt syn om at arbeider som omfattes av skatterettens vedlikeholdsbegrep, kan rammes av plikt til uttaksberegning. Jeg er uenig i dette, og vil utdype mitt syn nærmere nedenfor.

Sande Røkkes innlegg i RR 2-10 omfatter også interessante betraktninger knyttet til justering og tilbakegående avgiftsoppgjør for egenregibygg. Jeg går ikke nærmere inn på disse temaene, men vil kort påpeke at Skattedirektoratet i en artikkel av 12. juli 2007 har gitt klart uttrykk for at det i tilfeller der et egenregibygg før fullføring (om)disponeres til frivillig registrert utleievirksomhet, kan gis fradrag gjennom et «tilbakegående avgiftsoppgjør» for tidligere beregnet uttaksmerverdiavgift. Skattedirektoratets syn later til å være i samsvar med den løsningen Sande Røkke tar til orde for i RR 2-10, og dette fremstår også etter mitt syn som en hensiktsmessig løsning som fremmer konkurransenøytralitet og motvirker avgiftskumulasjon.

Merverdiavgiftsloven har som kjent vært gjenstand for en teknisk revisjon med virkning fra 1. januar 2010, og de tidligere uttaksbestemmelsene i loven § 10 fjerde ledd og § 14 tredje ledd annet punktum (heretter bare omtalt som «§ 14») finnes nå i henholdsvis § 3-26 og § 3-22 (2) i ny lov. Den tekniske revisjonen har ikke medført noen materielle endringer. Da jeg i mitt innlegg i stor grad viser til rettskilder som knytter seg til de tidligere bestemmelsene, vil jeg i dette innlegget vise til disse. Det som sies om den tidligere § 10 fjerde ledd vil imidlertid gjelde tilsvarende i forhold til ny lovs § 3-26, mens det som sies om tidligere § 14, vil gjelde tilsvarende i forhold til ny lovs § 3-22 (2).