Logg på for å laste ned PDF
Utvalgte problemstillinger:

Indre selskap og tilordning av inntekt

I artikkelen redegjør vi først for hjemlene for omklassifisering og peker deretter på enkelte sentrale problemstillinger som generelt gjør seg gjeldende i forbindelse med tilordning, herunder betydningen av økonomiske ansvarsforhold, fordelingsnøkkelen, strukturen i det indre selskapet og vilkår knyttet til deltakeren.

Artikkelen er skrevet av forfatterne som privatpersoner og trenger ikke å være i samsvar med skatteetatens offisielle syn

Seniorrådgiver

Ole Anders Grindalen

Skatt øst

Seniorrådgiver

Ragnar Bye

Skatt øst

Seniorskattejurist

Jim Krüger Olsen

Skatt øst

Definisjon av indre selskap

Indre selskap er et selskap som ikke opptrer som eget selskap overfor tredjemann, jf. selskapsloven § 2-1 første ledd bokstav c. Partene benevnes som hovedmann og stille deltaker. Med stille deltaker menes deltaker i et selskap der det er avtalt at deltakelsen ikke skal framtre utad og at deltakeren bare har begrenset ansvar med en fastsatt sum, jf. selskapsloven § 1-2 første ledd bokstav d. Hovedmannen er den deltaker som representerer selskapet utad. (Kilde: www.finanstilsynet.no)

Vi vil også kort redegjøre for normalinntekt som bevistema i forbindelse med tilordning, og om skatteloven § 12-2 bokstav f gir hjemmel for å fravike selskapets påstand eller kun fanger opp tilfeller med skjevdeling.