Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Renter på konsernbidrag

Kategori: Skatt

Spørsmål: Det kan kreves fradrag for konsernbidrag selv om det ikke overføres midler fra giverselskapet til mottakerselskapet. Det er tilstrekkelig at giverselskapet påtar seg en ubetinget forpliktelse til å yte beløpet på et senere tidspunkt. Er det plikt til å beregne renter på uoppgjort konsernbidrag?

Svar: Ligningsmyndighetene ser ikke ut til å kreve at det beregnes renter på uoppgjort konsernbidrag, se for eksempel Ole Gjems-Onstad: Norsk Bedriftsskatterett 7. utgave (2008) side 590. Dette gjelder selv om konsernbidraget har blitt stående uoppgjort over lang tid.

Et annet spørsmål er om det å unnlate å renteberegne kan komme i strid med aksjeloven § 3-9, der det heter at transaksjoner mellom selskaper i samme konsern skal være basert på vanlige forretningsmessige prinsipper. For giverselskapet er konsernbidraget en gjeld i og med at selskapet har forpliktet seg til å yte beløpet på et senere tidspunkt. Hovedregelen etter aksjeloven § 3-9 må derfor være at det skal beregnes renter på uoppgjort konsernbidrag. Vi anbefaler derfor at det beregnes renter.

Det kan tenkes unntak dersom en uavhengig långiver heller ikke ville beregnet renter på lånet fordi låntaker (giverselskapet) ikke har økonomisk kapasitet til å svare renter. Dette kan for eksempel være aktuelt dersom giverselskapet har gått på et stort tap i år etter at konsernbidraget ble ytt.