Logg på for å laste ned PDF
Del III:

Skattebehandlingen i 2008 og 2009

Artikkelen tar for seg utvalgte saker og problemstillinger fra skatte- og avgiftsbehandlingen i Skatt øst i 2008/2009. Denne delen av artikkelen omhandler bl.a. saker som er relatert både til skatt og merverdiavgift.

Hun er DH-kandidat 1989 og har juridikum fra 1994. Hun var juridisk rådgiver ved Oslo likningskontor i perioden 1995-98, seniorrådgiver Skattedirektoratet 1999-2000, underdirektør ved Oslo likningskontor fra 1.6.2000 og seksjonssjef i Skatt Øst fra 1.1.08.

Seksjonssjef

Monica Sivertsen

Skatt øst

Merverdiavgift

Avgiftspliktig omsetning - forsikringsvirksomhet lagt til datterselskap

Saken omhandler fellesregistrering og virkningstidspunktet for slik registrering, avgrensning av unntaket for finansielle tjenester samt avgiftsberegning etter nettometoden. Det oppstår også spørsmål om skjønn over alminnelig omsetningsverdi ved interessefellesskap.

Forsikring AS omorganiserte virksomheten, slik at selve forsikringsvirksomheten ble lagt i et heleid datterselskap, Forsikringsdatter AS. Etter omorganiseringen hadde ikke lenger Forsikring AS en egen administrativ organisasjon, bortsett fra en administrerende direktør og en liten stab. Denne staben skulle imidlertid være stor nok og ha kompetanse til å føre nødvendig kontroll med driftselskapets utførelse av tjenestene.

Etter et bokettersyn ble det avdekket at Forsikringsdatter AS ikke hadde beregnet utgående avgift på vederlaget for sine tjenester. Selskapet hadde opptrådt som om det var fellesregistrert med Forsikring AS, og anførte at slik registrering måtte legges til grunn for saksbehandlingen av bokettersynet.

Fellesregistrering

Parallelt med behandlingen av bokettersynet søkte Forsikringsdatter AS om fellesregistrering med Forsikring AS, med virkning tilbake til tidspunktet for omorganiseringen. Forsikringsdatter AS viste blant annet til at det ikke var tvilsomt at selskapene hadde ment å fellesregistrere seg, at vilkårene for slik registrering hele tiden hadde vært oppfylt, og at de hadde innrettet seg som om de var fellesregistrerte.

Fellesregistrering ble innvilget, men bare fra og med den terminen søknaden var sendt inn. Virkningstidspunktet for fellesregistreringen ble etter klage opprettholdt av Skattedirektoratet. Spørsmålet ble også forelagt Finansdepartementet, som ikke fant grunn til å omgjøre vedtaket.

Avgiftspliktig omsetning

For etterberegningsvedtaket ble det lagt til grunn at Forsikringsdatter AS leverte én samlet avgiftspliktig administrasjonstjeneste til Forsikring AS, i henhold til merverdiavgiftsloven §§ 1 og 13. Skattekontoret viste i denne forbindelse blant annet til uttalelse i Merverdiavgiftshåndboken:

«Et forsikringsselskaps forvaltning av et annet forsikringsselskaps virksomhet vil være å anse som en avgiftspliktig tjeneste vedrørende drift og administrasjon, og ikke en forsikringstjeneste. Dette ble også lagt til grunn i EF-domstolens avgjørelse C-240/99 av 8. mars 2001 vedrørende Försäkringsbolaget Skandia.»

Forsikringsdatter AS ble således ikke hørt med sine anførsler, om at i hvert fall deler av tjenestene var omfattet av unntaket i merverdiavgiftsloven § 5 b første ledd nr. 4 bokstav a.

Avgiftsgrunnlaget

Selskapet anførte at det ved etterberegningen av utgående avgift, på omsetning der det ikke er oppkrevd avgift, skal benyttes en bruttometode. Denne metoden innebærer at merverdiavgiften trekkes ut som en andel av beløpet i motsetning til nettometoden der merverdiavgiften legges til på toppen av grunnlaget.

Skattekontoret viste til merverdiavgiftsloven § 19 der det fremkommer at avgiftsgrunnlaget ikke skal settes lavere enn alminnelig omsetningsverdi der det foreligger interessefellesskap. Driftsavtalen ga Forsikringsdatter AS krav på kostnadsdekning + 3 % påslag, som ble ansett som et forsiktig skjønn over alminnelig omsetningsverdi, eksklusive merverdiavgift.

Formkrav til salgsbilag - ikke registrert selger

Saken omhandler fakturaer fra uregistrert selger hvor fakturaene fra vedkommende selger manglet bokstavene MVA bak organisasjonsnummeret.

Leverandørforholdet ble etablert i 1990. På etableringstidspunktet var selgeren registrert i merverdiavgiftsmanntallet, noe som kjøper hadde undersøkt og fått bekreftet. I perioden 1990 og frem til aktuell dato var fakturaene aldri påført bokstavene «MVA» etter organisasjonsnummeret, verken før eller etter at dette ble innført som et formkrav i 1994.

Selger ble slettet i avgiftsmanntallet fra og med 6. termin 2002. Leverandørforholdet ble avsluttet i 2006, da kjøper igjen undersøkte og fant at selger ikke var registrert i avgiftsmanntallet.

Etter en kontroll ble kjøpers fradrag for inngående avgift, på fakturaer utstedt i perioden etter at selger var slettet i avgiftsmanntallet, tilbakeført. Skattyter klaget, men vedtaket ble opprettholdt av Klagenemnda for merverdiavgift.

Saken ble brakt inn for Oslo tingrett, med påstand om at vedtaket var ugyldig. Saksøker anførte at det ikke var grunnlag for å tilbakeføre fradragene for inngående avgift, og viste til at kjøper måtte anses å ha opptrådt aktsomt. Det ble anført at registreringsforholdet ble kontrollert ved inngåelsen av kontrakten, og at kjøper ikke hadde grunn til å tro at selger i ettertid ble slettet i avgiftsmanntallet.

Retten bemerket imidlertid at det stilles krav til kjøpers aktsomhet. Videre uttales det i dommen:

«... at formelle feil ved fakturaer i form av manglende påføring av bokstavene «MVA», medfører at fakturaene ikke oppfyller kravene til bilag etter merverdiavgiftsloven § 25 jf. forskrift nr. 2 § 2, noe som igjen medfører at kjøper ikke kan kreve fradrag for inngående avgift, i de tilfeller hvor leverandøren ikke er registrert i merverdiavgiftsmanntallet og avgiften heller ikke er betalt til staten. Dette gjelder altså uavhengig av kjøpers aktsomhet.»

Byttehandel - oppføring av bolig for å erverve tomt til forretningsbygg

Saken ble omtalt i artikkelen for 2008. Den avgiftspliktige påklaget saken til Klagenemnda for merverdiavgift.

A drev varehandel med engros og detalj. A hadde ervervet en tomt med tanke på flytting av virksomheten. Denne tomten ble imidlertid ikke ansett for å dekke behovet i forhold til det planlagte forretningsbygget. Naboeiendommen var en tomannsbolig. Eierne av denne ønsket å forbli bosatt i nærområdet - uten selv å måtte ut på «boligjakt». Det ble derfor inngått avtale om at A lot oppføre ny tomannsbolig i henhold til nærmere spesifikasjoner på en annen tomt som A eide, og at denne eiendommen skulle være As vederlag for å overta naboeiendommen (makeskifte). A fradragsførte inngående avgift på oppføringskostnader til tomannsboligen. Skattekontoret etterberegnet avgiften.

A hevdet at motivet for oppføringen av tomannsboligen var avgiftspliktig virksomhet. A hadde ikke noe selvstendig ønske om å drive utvikling, kjøp og salg av fast eiendom. Byttehandelen imøtekom selgerne av tomannsboligen sitt ønske om ikke selv å finne en egnet eiendom. Oppføringen av tomannsboligen ble hevdet å være et nødvendig ledd i prosessen for å få tilgang til den tomten de egentlig trengte til oppføring av de nye forretningslokalene, som skulle benyttes i As avgiftspliktige virksomhet. A fremholdt at det eneste motivet med eiendomstransaksjonene var å få tilgang til arealet som selskapet anså nødvendig for konkurransemessig utvikling av sin egen avgiftspliktige virksomhet. A anførte at han ikke hadde noen selvstendig motivasjon om å erverve fast eiendom.

Klagenemnda viste til Norwegian Contractors-dommen, inntatt i Utv. 2002 side 355, som gjaldt et verft som hadde behov for å utvide arealet i virksomheten. Som ledd i utvidelse av leieavtalen med grunneier (kommunen), påtok verftet seg å opparbeide en ny småbåthavn, da det tidligere arealet var opparbeidet med en småbåthavn som en båtforening disponerte. Retten anså derfor bygging av ny småbåthavn som relevant for verftsvirksomheten.

Til sammenligning i denne konkrete saken viste klagenemnda til at verftet ikke hadde omsetning utenfor avgiftsområdet. Det var derimot ikke tvilsomt at A ved makeskifteavtalen hadde omsetning utenfor avgiftsområdet, og at dette utgjorde en vesentlig forskjell i forhold til saksforholdet i Norwegian Contractors-dommen. Det var ikke større grunn til fradragsrett enn om A hadde oppført tomannsboligen for salg, for deretter å benytte vederlaget til anskaffelser i sin avgiftspliktige virksomhet.

Klagenemnda opprettholdt etterberegningen med tilleggsavgiften.