Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Varer og tjenester til utdeling i reklameøyemed

Kategori: Avgift

Spørsmål: Hva er korrekt avgiftsbehandling av gaver og varer og tjenester til utdeling i reklameøyemed?

Svar: Det skilles mellom uttak av varer og tjenester som omsettes i virksomheten og varer og tjenester som er anskaffet til utdeling i reklameøyemed.

Uttak av varer og tjenester som omsettes i virksomheten

En registrert næringsdrivende skal fradragsføre inngående merverdiavgift på varer og tjenester som omsettes i virksomheten, jf. mval. § 8-5. Det skal imidlertid beregnes uttaksmerverdiavgift ved uttak av varer og tjenester som omsettes i virksomheten til gave og utdeling i reklameøyemed med mindre alminnelig omsetningsverdi inkludert merverdiavgift er bagatellmessig, jf. mval. § 3-23 d.

Begrepet bagatellmessig verdi er definert i merverdiavgiftsforskriften § 1-3-6 som kr 100 eller mindre inkl. mva. Den tidligere bagatellgrensen, som fulgte av forvaltningspraksis, var kr 50 inkludert merverdiavgift og hadde ikke blitt oppjustert siden 1. oktober 1985.

Beløpsgrensen refererer seg til den samlede verdien av gaven(e) til den enkelte mottakeren.

Ved gavesalg skal selgeren betale avgift etter reglene for omsetning for den delen av ytelsenes verdi som det blir betalt for, samt betale avgift etter reglene for uttak for den vederlagsfrie delen av ytelsen, altså gaveelementet.

Varer og tjenester som er anskaffet til utdeling i reklameøyemed

Gjenstander som blir utdelt gratis og som ikke tilhører det vanlige varespekteret, for eksempel reklame- og profileringsartikler påført firmanavn, kan ikke anses som omsetningsvare. Det er dermed avskåret fradragsrett for inngående merverdiavgift på gaver og varer og tjenester til utdeling i reklameøyemed når verdien ikke er bagatellmessig, det vil si avskåret fradragsrett dersom anskaffelseskost er over kr 100 inkludert merverdiavgift, jf. mval. § 8-3 (1) f.