Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Endringsadgang og tilleggsskatt

Kategori: Skatt

Spørsmål: I 2009 ble jeg varslet om endring av min ligning for 2001. Det er også varslet om tilleggsskatt. I selvangivelsen for 2001 har jeg gitt alle opplysninger, men det viser seg at bakgrunnen for varselet er at ligningskontoret har gjort en feil slik at en aksjegevinst på kr 100 000 ikke er kommet til beskatning. Jeg mener endringsadgangen er tapt og at det uansett ikke er grunnlag for tilleggsskatt.

Svar: Utgangspunktet er at når du verken har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger, er endringsadgangen til ugunst begrenset til to år etter inntekståret, jf. ligningsloven § 9-6 nr. 3 bokstav a. Selv om du har gitt alle opplysninger i selvangivelsen, er det ikke tilstrekkelig hvis du har unnlatt å gjøre oppmerksom på feil ved ligningen eller skatteoppgjøret som du burde ha vært klar over, jf. ligningsloven § 4-1 og Høyesteretts kjennelse av 22. desember 1999 i Utv. 2000 s. 32 (Møller). Spørsmålet om du burde ha vært klar over feilen, må avgjøres konkret. Ved vurderingen må det blant annet sees hen til hvor oversiktlig eller komplisert dine inntektsforhold er.

Bestemmelsen er nå foreslått endret slik at aktsomhets- og lojalitetsplikten i forhold til feil ved ligningen og skatteoppgjøret klart vil fremkomme. Se nærmere Prop.1 L (2009-2010) s. 63.

Tilleggsskatt kan derimot ikke ilegges på grunn av manglende reaksjon på feil ved ligningen eller skatteoppgjøret.