Logg på for å laste ned PDF
Aktuelt om internasjonale regnskapsstandarder:

IFRS i 2009-regnskapet

IFRS har vært gjenstand for betydelige endringer i 2009. I forberedelsene til årsoppgjøret for 2009 er det viktig at en har oversikt over disse endringene.

Partner og fagdirektør regnskap i Ernst & Young og førsteamanuensis II ved Norges Handelshøyskole.

Statsautorisert revisor/dr. oecon.

Steinar Sars Kvifte

Ernst & Young

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale IFRS-saker. Dette vil kunne være nye standarder og fortolkninger, men også høringsutkast, diskusjonsnotater og relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, som for eksempel Finansdepartementet, Kredittilsynet og andre standardsettere enn IASB/IFRIC, som for eksempel Norsk RegnskapsStiftelse (NRS).

I denne spalten i nr. 6 i år ble det redegjort for et forslag til endring i IAS 19 Ytelser til ansatte. IASB foreslo i august å fjerne kravet til bruk av statsobligasjonsrenten i mangel av et effektivt marked for bedriftsobligasjoner med høy kvalitet ved diskontering av pensjonsforpliktelser. Norske foretak er henvist til bruk av statsobligasjonsrenten etter gjeldende standard, og dette forslaget, som en i høringsutkastet foreslo å gjøre gjeldende allerede for 2009, ville derfor fått store konsekvenser i Norge. I høringsrunden møtte forslaget, noe overraskende, stor motstand og IASB besluttet derfor å trekke forslaget. Derfor må norske foretak også i 2009 anvende statsobligasjonsrenten ved beregning av pensjonsforpliktelsen.