Logg på for å laste ned PDF

Finansdepartementet endrer sin tolkning av fritaksmetoden

Finansdepartementet har endret sitt syn på hvilke krav som kan oppstilles for at et utenlandsk selskap skal omfattes av fritaksmetoden. Artikkelen gjennomgår Finansdepartementets syn og ser på vilkårene som må oppfylles for at et utenlandsk selskap skal omfattes av fritaksmetoden.

Advokat

Aleksander Grydeland

Partner Advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers

Advokatfullmektig

Eyvind Sandvik

Advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers

Aberdeen-saken

18. juni 2009 avsa EF-domstolen dom i Aberdeen-saken.* C-303/07. I dommen slår EF-domstolen fast at Finland ikke kan ilegge kildeskatt på utbytteutdelinger til et aksjefond (SICAV) fra Luxembourg når et tilsvarende utbytte til et finsk aksjeselskap ikke er skattepliktig i Finland. Slik kildebeskatning vil være i strid med etableringsretten i EF-traktaten.* Dommen gjaldt etableringsretten fordi det finske selskapet var et heleid datterselskap av SICAV’et. I henhold til tidligere dommer fra EF-domstolen gir imidlertid retten til fri flyt av kapital samme beskyttelse slik at dette ikke har noen betydning for dommens relevans.

Finske skattemyndigheter hevdet at fordi aksjefondet i Luxembourg ikke ble ilagt selskapsskatt i Luxembourg eller fordi det ikke fantes en tilsvarende selskapsform som SICAV i Finland, så var ikke fondet sammenlignbart med et finsk selskap. Skattemyndighetene mente derfor at de hadde anledning til å ilegge kildeskatt. Videre hevdet finske skattemyndigheter at så lenge aksjefond ikke er uttrykkelig oppregnet i EUs mor-datterselskapsdirektiv, kunne Finland diskriminere disse utenlandske selskapsformene uten at dette var i strid med etableringsretten. Alle disse argumentene ble blankt avvist av EF-domstolen.

Norske skattemyndigheter har frem til nå lagt til grunn en fortolking av fritaksmetoden som har medført at en rekke utenlandske selskapsformer ikke har blitt ansett omfattet av skattefritaket. Denne tolkningen har i hovedsak vært begrunnet på samme måte som de finske skattemyndighetene begrunnet sin tolkning. Fordi Aberdeen-dommen så klart og tydelig avfeier de argumentene norske skattemyndigheter har brukt for å rettferdiggjøre forskjellsbehandlingen av utenlandske selskaper, var det forventet at norske skattemyndigheter ville måtte endre sin tolkning av vilkårene for å være omfattet av fritaksmetoden.

Dette skjedde da også. I et brev av 29. september 2009 til Skattedirektoratet uttaler Finansdepartementet at departementet har endret sitt syn på hvilke krav som kan oppstilles for at et utenlandsk selskap skal kvalifisere som subjekt og objekt under fritaksmetoden.