Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Nedskrivning av obligasjoner holdt til forfall

Kategori: Regnskap

Spørsmål: Gjelder det særlige nedskrivningsregler for obligasjoner som skal holdes til forfall (anleggsmidler)? Regnskapet er avlagt etter god regnskapsskikk.

Svar: Nei, også finansielle anleggsmidler som skal holdes til forfall, skal måles etter de generelle vurderingsreglene. Dette innebærer at man ikke kan unnlate nedskrivning dersom virkelig verdi er lavere enn anskaffelseskost. (For finansinstitusjoner og foretak som rapporterer etter IFRS, er det egne vurderingsregler.)

Regnskapsføring av obligasjoner er omtalt i regnskapslovens forarbeider, Ot.prp. nr. 42 (1997-1998) punkt 7.5.5: «Finansielle anleggsmidler som ikke omsettes i et marked må vurderes etter andre metoder. I den utstrekning verdien av slike anleggsmidler endres i takt med finansielle størrelser, som f.eks. rente, må verdiendringene tilsvarende anses ikke å være forbigående. Departementet legger til grunn at den nærmere avgrensning av i hvilken grad et observert verdifall på finansielle eiendeler kan anses som forbigående, bør utvikles gjennom god regnskapsskikk. Departementet slutter seg til utvalgets syn om at vurdering av obligasjoner bør følge de generelle vurderingsreglene for anleggsmidler. Som påpekt av utvalget bygger både direktivet og gjeldende norske regler på et nedskrivningskriterium som er knyttet til prisdannelsen og ikke til den enkelte investors intensjoner.»

I NRS (HU) Finansielle eiendeler og forpliktelser utgitt i mai 2008, var en annen løsning lagt til grunn for obligasjoner som foretaket hadde evne og hensikt å holde til forfall. Etter dette forslaget kunne et verdifall i slike tilfeller normalt anses å være forbigående. Det ble i høringsrunden påpekt at dette ikke samsvarte med regnskapslovens forarbeider og i mars 2009 ble det utgitt forslag til revidert høringsutkast som igjen viser til de generelle vurderingsreglene og med en presisering av at finansielle eiendeler ikke kan oppføres høyere enn virkelig verdi.

Inntil det evt. kommer annen regulering, kan man følgelig ikke unnlate å nedskrive obligasjoner som skal holdes til forfall, (anleggsmidler) til virkelig verdi etter god regnskapsskikk.