Logg på for å laste ned PDF
Aktuelt om internasjonale regnskapsstandarder:

Reglene om regnskapsføring av finansielle instrumenter i endring

I juli sendte IASB et forslag om betydelig endring i klassifiserings- og målereglene for finansielle instrumenter på høring. Det er forventet at endringsforslagene vil materialisere seg i form av en revidert standard om finansielle instrumenter innen årets utgang.

Statsautorisert revisor/dr. oecon.

Steinar Sars Kvifte

Ernst & Young

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale IFRS-saker. Dette vil kunne være nye standarder og fortolkninger, men også høringsutkast, diskusjonsnotater og relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, som for eksempel Finansdepartementet, Kredittilsynet og andre standardsettere enn IASB/IFRIC, som for eksempel Norsk RegnskapsStiftelse (NRS).

Mye nytt i sommer

Fellesferien i Norge har ikke påvirket IASB nevneverdig. I løpet av sommermånedene har IASB publisert én standard om små og mellomstore virksomheter («IFRS for Small and Medium-sized Entities») og flere diskusjonsnotat, høringsutkast og anmodning om innspill (såkalte «Request for information»). Dette gjelder blant annet virkelig verdi måling («Fair Value Measurement»), ledelsesrapportering («Management Reporting») og endringer i IAS 19 Ytelser til ansatte. I sistnevnte høringsutkast foreslår IASB å fjerne kravet til bruk av statsobligasjonsrenten i mangel av et effektivt marked for bedriftsobligasjoner med høy kvalitet ved diskontering av pensjonsforpliktelser. Norske foretak er henvist til bruk av statsobligasjonsrenten etter gjeldende standard, og dette forslaget, som kan bli gjort gjeldende allerede for 2009, vil derfor ha store konsekvenser i Norge. For øvrig gjelder det meste av sommerens nyheter finansielle instrumenter.

IASB har lenge erkjent at gjeldende standarder om finansielle instrumenter, herunder IAS 32 Finansielle instrumenter - presentasjon og IAS 39 Finansielle instrumenter innregning og måling, ikke fungerer tilfredsstillende og derfor må revideres eller erstattes. Standardene anses å være for regelbaserte, for komplekse og i mange sammenhenger gir de ikke en dekkende fremstilling (de underliggende økonomiske realitetene reflekteres ikke i regnskapet). På vårparten i 2008 ble derfor to diskusjonsnotater sendt på høring, et som gjaldt skillet mellom gjeld og egenkapital (IAS 32), «Financial Instruments with Characteristics of Equity» (omtalt i denne spalten i nr. 3/2008 i dette tidsskriftet) og et som gjaldt kompleksiteten i IAS 39, «Reducing Complexity in Reporting Financial Instruments» (omtalt i denne spalten i nr. 4/2008 av dette tidsskriftet). Så kom finanskrisen, og søkelyset ble for alvor rettet mot regnskapsføringen av finansielle instrumenter (se omtale i denne spalten i nr. 3/2009 av dette tidsskriftet).

I april 2009 annonserte IASB en revidert fremdriftsplan for revisjon av IAS 39 (skillet mellom egenkapital og gjeld i IAS 32 er fortsatt et aktivt prosjekt, men prioriteres for tiden etter behovet for endringer i IAS 39). Prosjektet er tredelt: 1) Klassifisering og måling, 2) nedskrivning av finansielle eiendeler, og 3) sikringsvurdering.

I juli sendte IASB et forslag til endringer i reglene om klassifisering og måling på høring («Financial Instruments - Classification and Measurement»), og noen uker tidligere, i juni, ble en anmodning om innspill til ny nedskrivningsmodell publisert («The Feasibility of an Expected Loss Modell for the Impairment of Financial Assets»). Et høringsutkast om sikringsvurdering forventes å foreligge i løpet av høsten. Det samme gjelder nedskrivning av finansielle eiendeler.

IASB planlegger å omsette høringsutkastet om klassifisering og måling til en endelig standard innen utgangen av året, slik at den kan gis frivillig anvendelse allerede for inneværende år. Det er forventet at endelig ikrafttredelsestidspunkt først vil bli 2012. Om EU vil rekke å godkjenne eventuelle nye regler for klassifisering og måling slik at anvendelse i 2009 kan være aktuelt for norske foretak, er usikkert. Høringsfristen er satt til 14. september.

I det følgende redegjøres det for hovedinnholdet i forslaget om endringer i reglene for klassifisering og måling i IAS 39.