Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Omdannelse og fordring

Spørsmål: Skattyter ønsker å etablere en fordring i forbindelse med at han omdanner sitt enkeltpersonforetak til aksjeselskap. Er dette mulig og hvor stor kan fordringen være?

Svar: Ja, det er mulig å etablere en fordring ved omdannelsen.

Det fremgår av Finansdepartementets forskrift til skatteloven § 11203 (4) at aksjekapitalens pålydende ikke kan settes høyere enn den positive netto egenkapital som fremkommer etter de ligningsmessige nettoverdiene inkludert eventuelt kontantinnskudd. Aksjekapitalen kan heller ikke settes høyere enn de virkelige verdiene av det overførte.

Fordringen kan maksimalt utgjøre differansen mellom aksjelovens minimumskrav til aksjekapital, kr 100 000, og det laveste av ligningsmessig nettoverdi og virkelig verdi. Alternativt kan skattyteren velge dette beløpet som overkurs som da vil anses som skattemessig innbetalt overkurs.

Ved omdanning til virkelig verdi kan den regnskapsmessige verdien være høyere enn den skattemessige. Denne differansen kan aksjonæren ikke bruke som fordring på aksjeselskapet, men må bokføres som overkursfond (ikke skattemessig innbetalt).

Eksempel:

Skattemessig verdi på enkeltpersonforetaket (skattemessige inngangsverdier på eiendeler minus gjeld) er 500. Virkelig verdi er 1000. Enkeltpersonforetaket omdannes til aksjeselskap til virkelig verdi. Aksjeselskapet kan stiftes med 100 i aksjekapitalen (lovens minimumskapital). Gjeld til aksjonær kan settes til inntil 400 (skattemessig verdi minus minimumskapitalen). Overkursfondet settes til 500 (virkelig verdi minus aksjekapitalen minus gjeld til aksjonær). Ingen del av overkursfondet regnes som skattemessig innbetalt.