Logg på for å laste ned PDF
Del I:

Generasjonsskifte i aksjeselskaper

Temaet for artikkelen er den arveavgiftsmessige behandlingen ved overføring av aksjer i unoterte selskaper. De nylig gjennomførte endringene i arveavgiftsreglene behandles inngående, herunder halveringen av arveavgiftssatsene, økningen av arveavgiftsverdien for unoterte aksjer og utvidelsen av den gunstige avdragsordningen for arveavgift.

Advokat

Frode Talmo

BAHR

Advokat

Lars Hallvard Walby

BAHR

1 Innledning

Generasjonsskifter med overføring av aksjer i norske, unoterte selskaper er denne artikkelens fokusområde. Overføring av aksjer i børsnoterte selskaper og aksjer i utenlandske selskaper faller utenfor. Det samme gjør opprettelse av stiftelser, truster og lignende formuesmasser med det formål å begunstige bestemte personer, samt overføring av aksjer til slike innretninger. Fremstillingen vil langt på vei gjelde tilsvarende ved overføring av andeler i norske selskaper med ubegrenset ansvar (kommandittselskaper, ansvarlige selskaper, indre selskaper mv.).

Artikkelen er delt i to. I denne første delen redegjøres det nærmere for avgiftssatsene, reglene for fastsettelse av arveavgiftsverdien av unoterte aksjer og på hvilket tidspunkt aksjene skal anses overført for arveavgiftsmessige formål. Den andre delen av artikkelen, som presenteres i en senere utgave av Revisjon og Regnskap, vil blant annet gå nærmere inn på samspillet mellom arveavgifts- og skattereglene ved valg av modell for generasjonsskifte, den gunstige avdragsordningen for arveavgift, samt enkelte administrative forhold mv.

Arveavgift

Av de første kr 470 000

Av de neste kr 330 000

Av detoverskytende

Overføring til hver av arvelaterens barn, fosterbarn og foreldre

Intet

6 %

10 %

Overføring til andre

Intet

8 %

15 %

Ved gave-/arveoverføring av unoterte aksjer oppstår mange arveavgiftsmessige problemstillinger som ikke er direkte regulert i arveavgiftsloven eller omhandlet i lovforarbeidene, og det er relativt lite rettspraksis på området. I praksis innebærer dette at Skattedirektoratets Håndbok i arveavgift («Håndboken») får en sentral stilling. Håndboken er lagt ut på skatteetatens hjemmeside og oppdateres løpende.* www.skatteetaten.no. Den behandler en rekke enkelttemaer og tar stilling til flere konkrete problemstillinger, blant annet overføring av unoterte aksjer. Som rettskildefaktor har Håndboken størst vekt der den gir uttrykk for arveavgiftsmyndighetenes praksis. Slik vi ser det må imidlertid gave- og arvemottakere som innretter seg i samsvar med Håndboken uansett ha et sterkt vern mot endringer til ugunst.

For øvrig er det relativt begrenset med juridisk litteratur på arveavgiftsområdet. Både fremstillingene til Hellevik og Harboe begynner å bli gamle og berører dessuten ikke generasjonsskifter i aksjeselskaper i særlig grad.* Mikael Hellevik, Arveavgiftsloven med kommentarer 4. utgave 1998. Einar Harbo, Arveavgift 2. utgave 2000. Siste utgave av Gjems-Onstads bok Norsk Bedriftsskatterett gir i kapittel 34 og 35 en god oversikt over arveavgifts-systemet generelt, men også denne ble utgitt før de siste endringene av arveavgiftsloven ble gjennomført høsten 2008.* Ole Gjems-Onstad, Norsk Bedriftsskatterett 7. utgave 2008. De sentrale forarbeidene til disse endringene er Ot.prp. nr. 1 (2008-09) punkt 5.