Logg på for å laste ned PDF
Aktuelt om internasjonale regnskapsstandarder:

IASB på høygir

Finanskrisen og amerikanernes vilje til å konvertere til IFRS har gitt rekordhøy aktivitet i IASBs lokaler i London. Konsolidering, inntektsføring, fraregning, leieavtaler og resultatskatt er alle prosjekter som for tiden er på høring. I tillegg har IASB bedt høringsinstansene om å kommentere amerikanernes nye veiledning om verdimåling i inaktive markeder.

Partner og fagdirektør regnskap i Ernst & Young og førsteamanuensis II ved Norges Handelshøyskole.

Statsautorisert revisor/dr. oecon.

Steinar Sars Kvifte

Ernst & Young

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale IFRS-saker. Dette vil kunne være nye standarder og fortolkninger, men også høringsutkast, diskusjonsnotater og relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, som for eksempel Finansdepartementet, Kredittilsynet og andre standardsettere enn IASB/IFRIC, som for eksempel Norsk RegnskapsStiftelse (NRS).

Konsolidering og inntektsføring ble omtalt i denne spalten i nr. 1.2009. I begge disse to prosjektene foreslår IASB endringer i sentrale regnskapsprinsipper. I konsolideringsprosjektet foreslår en å erstatte dagens blandingsmodell i IAS 27 Konsernregnskap og separat regnskap og SIC 12 Enheter med avgrenset formål der både kontroll- og risikoovergang vektlegges når konsolidering skal tas stilling til, med en mer rendyrket kontrollmodell. I inntektsføringsprosjektet foreslås det å erstatte den resultatorienterte inntektsføringen i IAS 18 Driftsinntekter med en balanseorientert tilnærming.