Logg på for å laste ned PDF
Aktuelt om internasjonale regnskapsstandarder:

Verdibasert regnskapsføring og tapsavsetninger

Partner og fagdirektør regnskap i Ernst & Young og førsteamanuensis II ved Norges Handelshøyskole.

Statsautorisert revisor/dr. oecon.

Steinar Sars Kvifte

Ernst & Young

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale IFRS-saker. Dette vil kunne være nye standarder og fortolkninger, men også høringsutkast, diskusjonsnotater og relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, som for eksempel Finansdepartementet, Kredittilsynet og andre standardsettere enn IASB/IFRIC, som for eksempel Norsk RegnskapsStiftelse (NRS).

IFRS og gjeldende regnskapsregler har av mange blitt fremstilt som en av flere årsaker til finanskrisen. Det er først og fremst gjeldende krav til verdimåling i regnskapet som har blitt trukket frem som finanskriseforsterker. Denne påstanden er vurdert av SEC i USA i en egen studie, og verdibasert regnskapsføring har ifølge SEC ikke forsterket den amerikanske finanskrisen.* Temaene i denne spalten er de samme som undertegnede og Robert Madsen har adressert og problematisert i langt større grad i to artikler i Praktisk økonomi & finans, nr. 1/2009, «Regnskapet som finanskriseforsterker - verdibasert regnskapsføring» og «Regnskapet som finanskriseforsterker - amortisert kost».

Det har vært fremsatt ulike hypoteser for å forklare hvordan verdibasert regnskapsføring kan bidra til finanskriser. Et syn er at kortsiktig negativ markedsutvikling reflekteres i regnskapet uten at forventningen til de relevante kontantstrømmene endres. Et annet beslektet synspunkt er at overdreven optimisme i gode tider og overdreven pessimisme i dårligere tider reflekteres i regnskapet. Det har også av mange blitt hevdet at reglene for avsetning for tap på utlån har bidratt til å forsterke finanskrisen.