Logg på for å laste ned PDF
Inntektsføring:

Foretakenes agentprovisjoner og rapportering

Om salgsinntekter føres som brutto (prinsipal) eller netto (agent), har stor betydning for nøkkeltall og benchmarking selskaper i mellom. Vi mener å ha indikasjoner på at en del inntekter som rapporteres brutto, burde ha vært rapport netto.

Baksaas er høgskolelektor og har i tillegg en bistilling som fagansvarlig Regnskap i Grant Thornton AS. Synspunkter som kommer frem, står for forfatternes egen regning.

Statsautorisert revisor

Kjell Magne Baksaas

Høgskolen i Vestfold

Partner

Kristian Nørstebø

Grant Thornton

Føring av salgsinntekter som brutto (prinsipal) eller netto (agent) er spørsmål om klassifisering og presentasjon. Mens prinsipalen inntektsfører hele salgssummen som salgsinntekter, skal agenten bare inntektsføre sin provisjon. Dette har ingen innvirkning på resultatet i årsregnskapet, men har derimot stor betydning for nøkkeltall og benchmarking mellom selskaper. I dag er det ofte ikke mulig å finne ut om et foretak anser seg selv som prinsipal eller agent. Dette er etter vår mening problematisk. En grov kartlegging innen ulike bransjer indikerer at mange foretak står overfor problemstillingen, men at denne er tillagt liten vekt. I tillegg mener vi å ha indikasjoner på at det finnes uheldig praksis ved at en del inntekter rapporteres brutto, mens realitetene er at foretakene er agenter og rapporteringen skulle vært netto.