Logg på for å laste ned PDF

IFRS i praksis - noen observasjoner

Basert på en undersøkelse av årsregnskapene for 2007 til de største selskapene på Oslo Børs tar artikkelen for seg noen av områdene hvor estimatusikkerheten er stor, blant annet nedskrivningsvurderinger av goodwill og ytelsesbaserte pensjonsordninger. Artikkelen tar også for seg en rekke andre forhold.

Siviløkonom

Petter Helseth

Ernst & Young

Begge forfatterne er tilknyttet fagavdelingen i Ernst & Young. Alle synspunkter som kommer til uttrykk i artikkelen står for artikkelforfatternes regning, og kan ikke tillegges Ernst & Young.

Statsautorisert revisor og HAE

Torkild Haugnes

Manager i Ernst & Young

Finansiell rapportering og viktigheten av utfyllende notekrav har det siste året og i særdeleshet nå høsten 2008 som følge av finansuroen som har rammet store deler av verden, blitt aktualisert ytterligere. Den finansielle rapporteringen etter IFRS består av en rekke estimater som sammen skal gi et rettvisende bilde («true and fair view») av selskapet. Når vi vet at kun små endringer i innsatsfaktorer ved enkelte beregninger kan medføre vesentlig effekt på den finansielle rapporteringen, illustrerer det viktigheten av utfyllende og relevante noteopplysninger og store krav til profesjonell skjønnsutøvelse* Se artikkel til Erik Mamelund «Profesjonell skjønnsutøvelse» i R&R nr. 4 - 6 2008. hos selskapenes ledelse. For eksempel, ved beregning av nåverdi på en evigvarende kontantstrøm vil en økning i avkastningskravet på ett prosentpoeng, fra for eksempel 10 til 11 % medføre en reduksjon på ca. 10-15 % av kontantstrømmens nåverdi. Det er klart at med slike ikke uvesentlige utslag på rapporterte tall ved kun mindre endringer i kritiske innsatsfaktorer, er noteopplysningene i årsregnskapet særdeles viktige for å forstå selskapenes reelle stilling og resultat.