Logg på for å laste ned PDF
Ulike problemstillinger:

NUF - Utenlandske foretak i Norge

Norskregistrerte utenlandske foretak, NUF, utgjør ingen ensartet gruppe. Å tro at alle NUF er like og følger de samme rettsregler, kan lett føre til vesentlige feilvurderinger. Denne artikkelen vil ta for seg enkelte problemstillinger som man bør være klar over når man har med NUF å gjøre* Tusen takk til alle velvillige (og de få uvillige) personer som jeg har vært i kontakt med hos ulike offentlige myndigheter i forbindelse med kartlegging av regelverk og praksis på de forskjellige rettsområder. En stor takk også til Børge Busvold og Paal Braanaas for nyttige kommentarer og bidrag..

Cand. Jur

Trine Husaas

Rådgiver skatt Den norske Revisorforening

Generelt om NUF

Pr. 1. mars 2008 var det registrert 23 653 NUF i Enhetsregisteret.* Jf. NOU 2008:12, punkt 7.3.2.

Begrepet NUF, eller Norskregistrert utenlandsk foretak, er en fellesbetegnelse som brukes av Enhetsregisteret på alle registrerte utenlandske foretak i registeret. Dette gjelder uavhengig av om foretakene er registrert i Foretaksregisteret, fordi det driver næringsvirksomhet i Norge, eller hvilken type ansvar foretaksformen har, for eksempel begrenset ansvar (som et norsk aksjeselskap), eller fullt personlig ansvar (som et enkeltpersonforetak). Betegnelsen brukes også uavhengig av om det utenlandske foretaket styres og drives fra Norge eller ikke.

NUF er ikke noe nytt fenomen. Hjemmel for å opprette en filial i Norge fantes blant annet i Handelsregisterloven fra 1890.* Jf. Konkursrådets uttalelse nr. 54 - «Konkursbehandling av norsk avdeling av utenlandsk foretak Pr. 31.12.2007, var det 10 973 NUF i Foretaksregisteret.* Jf. NOU 2008:12, punkt 7.3.2.