Del VI: Daglig ledelse:

Duell eller duett

Vi har i våre tidligere artikler om eierstyring og selskapsledelse fokusert på samspillet mellom: eiere - styret - daglig ledelse. For at virksomhetene skal lykkes med å skape verdier for eierne og fremstå som vellykkede for både eiere og alle andre interessegrupper, er det avgjørende at dette samspillet og samarbeidet fungerer.

Statsautorisert revisor

Håvard Abrahamsen

Partner i PricewaterhouseCoopers

Øyvind Thorsby har tidligere vært partner i PriceawaterhouseCoopers

Statsautorisert revisor

Øyvind Thorsby

Egen virksomhet

Vår norske modell for eierstyring og selskapsledelse.

I en eierstyring- og selskapsledelsesmodell er dette samspillet en forutsetning, men vi har sett en rekke eksempler på virksomheter som ikke har klart å dyrke frem dette samarbeidet.

I den norske anbefalingen for «Eierstyring og selskapsledelse» - sist endret i desember 2007 - er det etter vår oppfatning lite fokus på forholdet mellom styret og daglig ledelse. Vi har forståelse for at det fokuseres sterkt på styrets rolle og ansvar for at selskapene får på plass en god «Eierstyring og selskapsledelse». Dog mener vi det blir noe «tynt» når det i anbefalingen kun oppfordres til at styret får på plass en instruks for daglig leder og at det ikke synliggjøres klarere hvor viktig samspillet og samarbeidet mellom styret og daglig ledelse er. En klarere understrekning og utdypning av dette ville etter vår oppfatning styrket anbefalingen og bør vurderes ved neste oppdatering.

I den norske styringsmodellen, hvor våre aksjelover er sentrale, er det sterkt fokus på de roller, oppgaver og det ansvar som tillegges eiere - styret - daglig leder.

Eierne har gjennom vedtekter og generalforsamling gitt sine innspill til styret om hvasom forventes. Styret er ansvarlig for forvaltningen av selskapet og skal føre tilsyn med virksomheten og ledelsens utførelse av sine oppgaver og sitt ansvar. Eierne har forventninger til hvorledes virksomheten skal drives, og det er styret og daglig ledelse som må samarbeide for å innfri/oppfylle disse forventningene. En av styrets utfordringer er å finne riktig daglig leder og dermed sørge for at det dyrkes frem et samspill til beste for begge parter og til beste for virksomheten.

Å ha daglig leder i et aksjeselskap er bare påbudt i selskaper med en aksjekapital på tre millioner kroner eller mer. Daglig leder kan også være medlem av styret, men dersom aksjekapitalen er tre millioner kroner eller mer, og i allmennaksjeselskaper, kan daglig leder ikke være styreleder. De formelle sidene ved det å være daglig leder er de samme uansett om vedkommende er styremedlem eller ikke.

Daglig leder tilsettes av styret hvis det ikke er bestemt i vedtektene at dette skal gjøres av generalforsamlingen. Har selskapet bedriftsforsamling, kan vedtektene bestemme at daglig leder skal tilsettes av bedriftsforsamlingen.

Daglig leder skal være bosatt her i riket, med mindre Kongen gjør unntak i det enkelte tilfellet. Dette gjelder ikke for statsborgere i stater som er part i EØS-avtalen, når de er bosatt i en slik stat.

Aksjelovene regulerer ikke andre personer i selskapets administrasjon. Andre medarbeidere i et selskap utleder sin myndighet fra daglig leders beslutninger, og daglig leder er bindeleddet mellom andre medarbeidere og styret.