Logg på for å laste ned PDF
SE-selskaper:

ESA vurderer utflyttingsskatten

ESA har nå til vurdering en klage på reglene om utflyttingsskatt for SE-selskaper, hvor det argumenteres for at de disse er i strid med EØS-avtalen. Det antas at ESA tar spørsmålet opp med Finansdepartementet før høsten.

Advokatfullmektig

Jonas Aartun

Wiersholm

Advokat

Trond Sanfelt

Partner Wiersholm

Bakgrunn

I Revisjon og Regnskap nr. 2 2008 ble det redegjort for lovendringer vedrørende SE-selskaper, NOKUS og fritaksmetoden, derunder forholdet til EØS-retten. På generelt grunnlag ble det blant annet konkludert med at sktl. §10-71 om utflyttingsskatt for SE-selskaper neppe er forenlig med Norges forpliktelser iht. EØS-avtalen.

Wiersholm har bistått flere klienter om lovligheten av sktl. §10-71. For en av klientene hadde bestemmelsen den direkte følge at den planlagte utflyttingen til en annen EØS-stat ble lagt på is. Selskapet planla å flytte til en EØS-stat som har bistandsavtale med Norge, som sikrer både informasjonsutveksling og innfordring av skatteforpliktelser. Dette er av betydning for rekkevidden av lovlige restriksjoner på etableringsfriheten.

Wiersholm har nå på vegne av klienten klaget bestemmelsen inn for EFTAs overvåkningsorgan (ESA). Nedenfor vil vi redegjøre for de sider ved bestemmelsen som påkalte oppmerksomhet mht. EØS-avtalen i denne saken. Vi avgrenser således mot andre sider ved bestemmelsen som, etter vår vurdering, også må anses uforenlig med EØS-retten.