Logg på for å laste ned PDF
Del I:

Innbetalt kapital i norske aksjeselskaper

Å ta lett på dokumentasjon av egenkapitaltransaksjoner kan vise seg å gi økonomisk lite gunstige resultater for norske aksjeselskaper og dets aksjonærer. Dersom selskapet ikke kan dokumentere hva som er innbetalt kapital, kan en utdeling fra selskapet bli behandlet og beskattet som utbytte.

Hun er pr. i dag ansatt ved Sentralskattekontoret for Storbedrifter i Moss, men var ansatt ved Vestfold Fylkesskattekontor da artikkelen ble skrevet. Innholdet i artikkelen representerer forfatterens syn og kan ikke uten videre legges til grunn som fylkesskattekontorets oppfatning av temaet.

Spesialrevisor

Lene Marie Lønn

Vestfold Fylkesskattekontor

At innbetalt kapital er en aktuell skatteposisjon, ble til fulle illustrert i tiden frem mot fremleggelse av Ot.prp. nr. 1 2006/2007 - forslag til statsbudsjett for 2007. Fra skatterådgiversiden ble det spekulert i endringer i regelverket som ville gjøre det umulig å beslutte tilbakebetaling av innbetalt kapital i de tilfeller der det var utbyttegrunnlag i virksomheten. Dette medførte at en rekke norske selskaper avholdt ekstraordinære generalforsamlinger i dagene før 6. oktober og besluttet beløpsmessig betydelige tilbakebetalinger av skattemessig innbetalt kapital i påvente av at regelverket skulle endres med øyeblikkelig virkning.