Logg på for å laste ned PDF

Kvalitetskontrollen 2007 og 2008

Av 350 medlemmer som ble kontrollert i 2007, fikk 313 revisorer godkjent resultat på kontrollen. 35 av de kontrollerte hadde mangler og får en ny kontroll høsten 2008. Det er besluttet å oversende to saker til Kredittilsynet for videre oppfølging.

Statsautorisert revisor

Barbro Andresen

Fagsjef Kvalitetssikring i Den norske Revisorforening

Resultater 2007

Resultater fra kvalitetskontrollen 2007 kan oppsummeres slik:

2007

2006

Antall

%

Antall

%

Godkjent

313

89,4

337

87,8

Mangler - handlingsplan og ny kontroll

35

10,0

43

11,2

Oversendt Kredittilsynet for videre oppfølging

2

0,6

4

1,0

Sum utførte kontroller

350

100

384

100

Resultatet av årets kontroll er at andel godkjente er litt høyere enn i foregående år, mens antall saker oversendt til Kredittilsynet er noe lavere enn foregående år. Den høyere andelen godkjente kontroller skyldes en forbedring hos de som hadde oppfølgingskontroller.

Det ble fra 2007 foretatt endringer i opplegget for oppfølgingskontroller. Fokus ved oppfølgingskontrollene er nå å kontrollere hvorvidt revisor har etterlevd den tidligere innsendte handlingsplanen, og eventuelt korrigert avvik/mangler som ble påpekt i forrige års rapport. Den kontrollerte har fått velge ett av de kontrollerte oppdragene selv, for å kunne vise at vedkommende har evnen til å gjøre en god revisjon. I tillegg har kontrolløren valgt ut et tilfeldig oppdrag for kontroll.

Hovedtrekk ved kontrollen i 2007

Hovedtrekk ved kvalitetskontrollen i 2007 kan sammenfattes slik:

  • De kontrollerte medlemmene holder generelt et høyt faglig nivå.

  • Kvalitetskontrollen har hatt fokus på etterlevelse av de nye revisjonsstandardene og implementering av SK1 i årets kontroll.

  • Kvalitetskontrollen har fortsatt lagt vekt på etterlevelse av revisjonsstandardene med utgangspunkt i dokumentasjonen. Det som ikke er dokumentert av revisjonshandlinger, ansees ikke utført. Ved vurderingen av eventuell oversendelse til Kredittilsynet blir imidlertid det som er uttalt fra revisor også vektlagt.

  • Det har blitt avdekket mangelfull etterutdanning ved ti kontroller i 2007. Dette er en negativ utvikling i forhold til i fjor, hvor tilsvarende antall var null. Forholdene er fulgt opp ved kontroll av om medlemmene hadde oppfylt etterutdanningskravet pr. 31.12.2007. Dersom etterutdanningskravet ikke var oppfylt pr. 31.12.2007 ble Kredittilsynet orientert om situasjonen.

  • Kvalitetskontrollen har avdekket tilfeller hvor medlemmer har problemer med å overholde sine betalingsforpliktelser. Handlingsplaner som viser hvordan de økonomiske problemene er tenkt løst, blir fulgt opp av kvalitetskontrollen. De som ikke synes å være i stand til å løse sine økonomiske problemer, blir oversendt til Kredittilsynet for videre oppfølging.

  • Via kontrollrapportene har Kontrollutvalget observert en rekke tilfeller med ulovlige lån og brudd på regler om oppbevaring av skattetrekksmidler hos revisjonsklientene. I det alt vesentligste behandles lovbruddene tilfredsstillende hos de kontrollerte revisorene.

  • 35 medlemmer ga, etter varsel om ordinær kontroll eller oppfølgingskontroll, beskjed om at de skulle slutte som oppdragsansvarlige revisorer innen utgangen av 2007. Kredittilsynet orienteres om hvilke medlemmer som ikke lenger er oppdragsansvarlige i henhold til foreningens medlemsregister, men som ifølge Kredittilsynets register står oppført som oppdragsansvarlige revisorer i januar året etter kontrollåret.

Svakheter som kjennetegner oppfølgingskontrollene

Arbeidet til de som får oppfølgingskontroll høsten 2008, kjennetegnes av svak eller manglende dokumentasjon av nødvendige handlinger og vurderinger, manglende revisjon av vesentlige regnskapsposter og/eller feil rapportering fra revisors side. Av spesifikke områder hvor det for enkelte ble konstatert alvorlige manglerkan nevnes:

  • Revisjon av inntekter, kundefordringer og varelager.

  • Dokumentasjon av handlinger og vurderinger knyttet til fortsatt drift og hendelser etter balansedagen.

  • Dokumentasjon av utførte revisjonshandlinger (type, tidspunkt og omfang), herunder resultater og konklusjoner.

  • Mangelfull beskrivelse av selskapets interne rutiner og kontroller, og mangelfull kontroll av om de interne rutinene var implementert.

  • Mangelfull eller feilaktig rapportering (ikke skrevet nummerert brev eller ikke tatt presiseringer/forbehold i revisjonsberetningene).

Felles for mange av revisorene som får oppfølgingskontroll i 2008, er at de ikke har en revisjonsmetodikk som er oppdatert i forhold til de nye revisjonsstandardene. Det er også en tendens for denne gruppen at de ikke utarbeider engasjementsbrev eller lignende og at de ikke innhenter fullstendighetserklæringer. Videre er det mange av revisorene som får oppfølgingskontroll som ikke har utarbeidet og implementert SK1.

Kontrollen 2008

Styret i DnR har vedtatt at kvalitetskontrollen skal gjennomføres minst hvert 6. år, med virkning fra 2008. Overgangen fra en 5 års syklus til en 6 års syklus for kvalitetskontrollen, er i samsvar med foreslåtte endringer i revisorloven som følge av implementeringen av Revisjonsdirektivet (2006/43/EF)* Direktiv 2006/43/EF om lovfestet revisjon av årsregnskaper og konsernregnskaper, som skal gjennomføres i norsk lovgivning innen 29. juni 2008..

Kvalitetskontrollen ønsker spesielt å se på revisjon av inntekter i 2008-kontrollen, herunder etterlevelse av kravene i RS 240 samt dokumentasjonskrav.

Etterlevelse av de nye revisjonsstandardene og SK 1 vil fortsatt være fokus for kvalitetskontrollen.

Detaljert opplegg for kvalitetskontrollen 2008 vil bli lagt ut på Revisorforeningens internettsider www.revisorforeningen.no før sommeren.