Logg på for å laste ned PDF

Oppdatering av norske regnskapsstandarder i 2007

Nedenfor omtales årets endringer i de norske regnskapsstandardene. Nye og endrede uttalelser om god bokføringsskikk vil ikke bli omtalt. De oppdaterte regnskapsstandardene, uttalelsene om god bokføringsskikk og statusrapporten til NRS er gratis tilgjengelige på www.regnskapsstiftelsen.no.

Statsautorisert revisor

Britt Torunn Hove

Den norske Revisorforening

1 Nye og endrede endelige standarder

1.1 NRS 3 Hendelser etter balansedagen

Standarden er endret med bakgrunn i høringsnotatet fra november 2006 om anvendelse av IFRS-løsninger innenfor god regnskapsskikk. Punkt 11 til 12A, som omhandlet regnskapsføring av utbytte hos avgiver, er tatt ut, og er erstattet av et nytt punkt 11 som lyder slik:

«Styrets forslag til utbytte skal klassifiseres som kortsiktig gjeld på balansedagen for det regnskapsåret som utbyttet er foreslått med bakgrunn i.»

Forslaget i høringsutkastet fra 2006 om å tillate regnskapsføring av utbytte etter IFRS-reglene, er med andre ord ikke fulgt opp. Foretak som avlegger regnskap etter regnskapsloven kapittel 3-7, må vise foreslått utbytte som kortsiktig gjeld.

1.2 NRS 6 Pensjonskostnad

Endringene i NRS 6 Pensjonskostnader vedrører for det første arbeidsgiveravgift. Endringen innebærer ingen prinsippendring for behandling av arbeidsgiveravgift, men åpner for bruk av en ny, alternativ tilnærmingsmetode for regnskapsføring av arbeidsgiveravgift (punkt 41A til C). Som en følge av dette, er det også foretatt endringer i punktene om spesifikasjon i regnskapet (punkt 63 og 64) og noteopplysninger (punkt 73). Bakgrunnen for å åpne for et ny tilnærmingsmetode, er blant annet at praksis i stor grad ikke har innrettet seg etter NRS 6 punkt 42, som sier at beregnet arbeidsgiveravgift skal inkluderes i brutto pensjonsforpliktelse. Det åpnes nå for at arbeidsgiveravgiften kan presenteres som et tillegg til netto pensjonsforpliktelse. Valg av metode påvirker størrelsen på korridoren.

Det er inntatt omtale av regnskapsføring av avvikling av kollektive livrenteavtaler i vedlegget til NRS 6 (nye punkt 88 og 89). Bakgrunnen for dette er endringen av skattereglene for slike ordninger, som har medført omfattende avvikling av kollektive livrenteavtaler.

Det er utarbeidet et eksempel som illustrerer de to metodene for behandling av arbeidsgiveravgift.

1.3 NRS 14 Leieavtaler

Standarden er endret med bakgrunn i høringsnotatet fra november 2006 om anvendelse av IFRS-løsninger innenfor god regnskapsskikk. Det er kommet inn et nytt punkt 68A under spesielle problemstillinger som gir rettledning for å vurdere om en kontrakt/avtale er en leieavtale. Dette innebærer at rettledningen i IFRIC 4 også kan brukes innenfor god regnskapsskikk.

1.4 NRS 16 Årsberetning

NRS(F) Årsberetning er omgjort til NRS 16 Årsberetning, uten at det er foretatt endringer i standardteksten. En endelig regnskapsstandard skal følges.