Merverdiavgift og solidaransvar
Forfatteren argumenterer i artikkelen for at en deltaker i et indre selskap kan bli solidarisk ansvarlig for skyldig merverdiavgift som er knyttet til hovedmannens utadrettede virksomhet på vegne av selskapet

Forfatteren presiserer at synspunktene i artikkelen er hans egne og ikke skal tillegges hans arbeidsgiver.
Seniorskattejurist
Oslo fylkesskattekontor
Problemstilling
Ifølge sel. § 2-1 (2) («Partsstilling») har indre selskap ikke rettssubjektivitet, dvs. at rettigheter, forpliktelser og partsstilling overfor domstoler og andre offentlige myndigheter i slike selskaper skal tilregnes deltakerne. Dette kan bety at indre selskaper ikke kan inneha selskapsforpliktelser som regulert i sel. § 2-4 («Ansvar for selskapsforpliktelser»). I så fall kan dette igjen bety at skattefogden ved en etterberegning av merverdiavgift kun kan kreve inn den skyldige avgiften fra hovedmannen, og ikke de øvrige deltakerne. Hvis da hovedmannen verken på nåværende tidspunkt eller i fremtiden vil ha midler til å dekke den skyldige avgiften, vil kravet stoppe her. Og dette selv om de øvrige deltakerne har midler til å dekke den skyldige avgiften. Vi vil da få en situasjon hvor kravet blir stående udekket til tross for at det finnes midler til å dekke det offentliges krav.
Når det derimot gjelder skyldig skatt (sktbl. § 3 a), kan kemneren kreve inn den skatt som faller på den del av overskuddet som skal tilordnes den enkelte deltaker. I tillegg har indre selskap et subsidiært ansvar for skatt som følger av selskapsdeltakelsen, og som ikke kan kreves inn hos deltakerne, jf. sktbl. § 37 nr. 3. I praksis betyr dette at deltakerne i et indre selskap kan bli belastet med de andre deltakernes manglende oppfyllelse av skatteforpliktelser.
Spørsmålet blir da:
Kan en deltaker i et indre selskap bli solidarisk ansvarlig for skyldig merverdiavgift som er knyttet til hovedmannens utadrettede virksomhet på vegne av selskapet?