Logg på for å laste ned PDF
Kommisjonærstrukturer - del I:

Skattemessige problemstillinger ved omstrukturering

Senior rådgiver

Bente Andreassen

Skattedirektoratet Seksjon for revisjon

Senior skattejurist

Hanne Flood

Skattedirektoratet Seksjon for revisjon

Senior rådgiver

Frank Lange

Skattedirektoratet Seksjon for revisjon

Ved restruktureringer av foretak har vi sett at det har oppstått problemstillinger som har utfordret den alminnelige forståelse av armlengdeprinsippet. Artikkelen er første del av en serie som belyser noen av hovedproblemstillingene og skisserer løsninger som vi mener tilfredsstiller armlengdeprinsippet.

Skattedirektoratets enhet for Kontrollutvikling har sammen med fylkesskatte- og ligningskontorene i Oslo og Akershus gjennomført et prosjekt vedrørende bl.a. skatteeffektive omstruktureringer, de såkalte kommisjonærmodellene.

De siste 10-12 årene har de Flernasjonale foretakene (FNF) omstrukturert virksomhetene sine. De har strømlinjeformet sine organisasjoner og eliminert de fleste doble systemer. I den samme prosessen har de også sørget for bedre kontroll over inntektsstrømmene. Vurderingene som har vært gjort, er at selskap med lav risiko skal ha lav inntjening. Dette kan illustreres med en figur, se nedenfor. Resonnementet er at virksomheter med liten risiko og få funksjoner skal være mindre «lønnsomme» enn virksomheter med flere funksjoner og høyere risiko. Dette er utgangspunktet for et system som blir kalt risk stripping.