Logg på for å laste ned PDF

Et utvalg dommer fra ECJ

ECJ (European Court of Justice) avsier jevnlig dommer innenfor avgiftsrettens område. Noen er mer sære, som for eksempel hvorvidt en campingvogn er å anse som en leveranse eller hvorvidt den skal stykkes opp i deler, og hvorvidt et call-senter kan anses å drive med bookmaking. Andre kan ha direkte relevans for norske aktører, for eksempel administrative tjenester levert til et investeringsfond og omfanget av unntaket for finansielle tjenester.

Advokat

Christin Bøsterud

Partner i Ernst & Young Tax

Talacre Beach Caravan*

Storbritannia har nullsats ved salg av campingvogner. I Norge behandles til sammenligning campingvogner som personbiler, hvilket betyr at salg av brukte vogner er avgiftsfritt. Talacre Beach Caravans selger bl.a. innredede og utstyrte campingvogner. Utstyret omfatter blant annet bad- og toalettfasiliteter, tepper på gulvene, gardiner med oppheng, skap, tilpasset kjøkkeninnredning, sitteplasser m/bord og stoler, speil, garderober og senger med madrasser. Talacre Beach Caravan hevdet at hele leveransen måtte anses som en ytelse og følgelig en avgiftsfri leveranse. Engelske myndigheter hevdet på den annen side at en slik leveranse skulle deles opp, hvilket innebærer at det kun er selve vognen (skroget) som skal anses avgiftsfri, mens øvrige innredninger skulle avgiftsbelegges med ordinær høy sats.

ECJ konkluderte med at, selv om innredede og utstyrte campingvogner kan anses som en samlet leveranse, er det ikke noe i veien for at en medlemsstat kan velge å begrense et avgiftsfritak, og følgelig anvende ordinær sats på flyttbart utstyr. Hva som her er flyttbart er det dessverre ikke sagt noe mer om.