Logg på for å laste ned PDF

Oppkreving av anleggsbidrag

Når nettselskapene nå i større grad etablerer sin virksomhet i ulike selskaper og kundene mer aktivt kommer på banen med egne ønsker og behov, oppstår spørsmålet om den strengt regulerte fremgangsmåten for oppkreving av anleggsbidrag utløser avgiftsplikt.

Oppfatningene som fremgår i artikkelen gjelder for innsender personlig og representerer ikke Oslo fylkesskattekontor, eller skatteetaten som sådan.

Seksjonsleder

Maj Hines Grape

Avgiftsavdelingen, Oslo fylkesskattekontor

Anleggsbidrag er engangsbeløp som oppkreves fra kunden i forbindelse med utbygging. Nettselskapene oppkrever anleggsbidrag ved nye nettilknytninger, eller ved forsterkning av nettet til eksisterende kunder. Formålet med anleggsbidraget er å gjøre kunden ansvarlig for kostnadene ved dennes tilknytning. Anleggsbidraget anses som en finansieringskilde ved utbygging og ikke som en del av vederlaget for løpende leie av nett. Når nettselskapene nå i større grad etablerer sin virksomhet i ulike selskaper og kundene mer aktivt kommer på banen med egne ønsker og behov, oppstår spørsmålet om den strengt regulerte fremgangsmåten for oppkreving av anleggsbidrag likevel utløser avgiftsplikt. Praksis vedrørende nettselskapenes anleggsbidrag reiser interessante problemstillinger knyttet til andre former for anleggsbidrag eller tilknytningsavgift, eksempelvis ved fjernvarmeanlegg.