Logg på for å laste ned PDF

Endringer i regnskapsregelverket for banker

Regnskapsregelverket for banknæringen har i likhet med regnskapsreglene for foretak i øvrige næringer blitt betydelig endret i den senere tid. Det nye regnskapsregimet med et to-sporet system bestående av IFRS-forordning og regnskapslovens ordinære system innebærer mange nye utfordringer for bankene.

Sosialøkonom

Herborg Horvei

Kontorsjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon

Innledning

IFRS-forordningen som pålegger børsnoterte foretak i EU/EØS-området å utarbeide konsernregnskap i samsvar med IFRS fra og med 2005 ble gjort gjeldende i norsk lov ved en endring i regnskapsloven i desember 2004. Samtidig ble det gjort endringer i regnskapsloven som åpner for at også andre enn børsnoterte foretak kan anvende IFRS i konsernregnskapet og at selskapsregnskapet kan utarbeides etter IFRS.

I juni 2005 ble det vedtatt en ytterligere endringslov som gjelder endringer i regnskapsloven utenfor IFRS-forordningens område. Denne lovendringen innebærer kun en begrenset tilpasning av lovens ordinære system til IFRS. De grunnleggende prinsippene beholdes uendret. Tilpasninger av regnskapsloven til IFRS er gjennomført med utgangspunkt i at regnskapsloven i det vesentlige fortsatt skal foreskrive et transaksjonsbasert historiskkost- regnskap.

Regnskapsloven har etter disse lovendringene et to-sporet system bestående av IFRS-forordningens system og lovens ordinære system. Bakgrunnen for de vedtatte endringene fremgår av Ot.prp. nr. 89 (2003-2004)* Ot.prp. nr. 89 (2003-2004) Om lov om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap mv. (regnskapsloven) og enkelte andre lover (gjennomføring av EØS-regler om anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder m.m.). og Ot.prp. nr. 39 (2004-2005)* Ot.prp. nr. 39 (2004-2005) Om lov om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap mv. (regnskapsloven) og enkelte andre lover (evaluering av regnskapsloven)..

For så vidt angår anvendelse av IFRS-forordningen i konsernregnskapet, er bankene underlagt de samme bestemmelser som regnskapspliktige i andre næringer. Banker har følgelig enten plikt eller anledning til å utarbeide konsernregnskap i samsvar med IFRS fra 2005.

Foreløpig har ikke banker adgang til å anvende IFRS-forordningen i selskapsregnskapet. Bankenes selskapsregnskap samt konsernregnskap som ikke følger IFRS-forordningen skal utarbeides etter regnskapslovens og årsregnskapsforskriftens* Forskrift av 16. desember 1998 nr. 1240 om årsregnskap m.m. for banker, finansieringsforetak og morselskap for slike. ordinære regler samt etter utlånsforskriften* Forskrift av 21. desember 2004 nr. 1740 om regnskapsmessig behandling av utlån og garantier i finansinstitusjoner.. Bankene har således sin egen årsregnskapsforskrift som inneholder bestemmelser som utfyller eller fraviker regnskapslovens bestemmelser. Den senere tids endringer i regnskapsloven har ført til at det også er foretatt en del justeringer i årsregnskapsforskriften. I tillegg er det fastsatt nye tapsføringsregler. Tapsforskriften fra 1991* Forskrift for forretningsbanker, sparebanker, finansieringsforetak og Den norske Industribank AS om vurdering av tap på utlån, garantier mv. 14. november 1991 nr. 4236. ble i 2005 erstattet av utlånsforskriften.

Artikkelen tar i punktet om «IFRS-forordningens system» for seg implementeringen av IFRS-forordningens system i banknæringen. Videre omhandler påfølgende punkt «Regelverket utenfor IFRS-forordningens område» regnskapsregelverket for banker utenfor IFRS-forordningens område.