Logg på for å laste ned PDF

Endringer i Revisjonsberetningen

Det er i 2005 foretatt endringer i lov om revisjon og revisorer § 5-6 om revisjonsberetningens innhold. Endringene får betydning for ordlyden i revisjonsberetningene for 2005. Store praktiske konsekvenser for den daglige utførelsen av revisjonen får endringen trolig ikke.

Erik Olsen er medlem i Revisjonskomiteen

Statsautorisert revisor

Erik Olsen

Kjelstrup & Wiggen AS

Endringer i loven med virkning for 2005

Endringene i revisorlovens § 5-6 har bakgrunn i endringer i fjerde og syvende selskapsdirektiv som gjennom EØS avtalen også medfører behov for endringer i norsk lovgivning. Formålet er å gi mer sammenlignbare og forståelige revisjonsberetninger over landegrensene, gjennom endringer i kravene til utforming av og innhold i revisjonsberetningen. Innføringen av krav til å bruke International Financial Reporting Standards (IFRS) for konsernregnskapet i børsnoterte foretak medfører også visse behov for tilpasninger.

Lovendringene er behandlet i Ot.prp. nr. 12 (2004-2005). Lovens ordlyd etter endringene er (endret tekst er satt i kursiv):

§ 5-6. Revisjonsberetning

Revisor skal avgi revisjonsberetning uten unødig opphold etter at årsregnskapet er fastsatt og senest syv måneder etter regnskapsårets slutt. For aksjeselskaper eller allmennaksjeselskaper gjelder likevel aksjeloven § 7-4 annet punktum og allmennaksjeloven § 7-4 annet punktum. Revisjonsberetning skal avgis også der årsregnskap ikke foreligger eller er ufullstendig. Revisjonsberetning for revisjonspliktige skal være på norsk med mindre departementet ved forskrift eller enkeltvedtak bestemmer noe annet. Revisjonsberetningen skal dateres og underskrives av revisor.

Revisjonsberetningen skal inneholde en innledning der det minst skal opplyses hvilket årsregnskap som er revidert og hvilket regelverk for finansiell rapportering som er anvendt ved utarbeidelsen av årsregnskapet.

I revisjonsberetningen skal revisor bekrefte at revisjonen er utført i samsvar med lov, forskrift og god revisjonsskikk. Revisjonsberetningen skal inneholde en beskrivelse av hva revisjonen har omfattet der det minst skal opplyses hvilke revisjonsstandarder som er anvendt ved revisjonen.

I revisjonsberetningen skal revisor uttale seg om følgende forhold:

  1. en klar angivelse av om årsregnskapet etter revisors oppfatning gir et rettvisende bilde i samsvar med det regelverket for finansiell rapportering som er anvendt,

  2. om årsregnskapet er utarbeidet og fastsatt i samsvar med lov og forskrifter

  3. om den revisjonspliktiges ledelse har oppfylt sin plikt til å sørge for ordentlig og oversiktlig registrering og dokumentasjon av regnskapsopplysninger,

  4. om opplysninger i årsberetningen om årsregnskapet, forutsetningen om fortsatt drift og forslag til anvendelse av overskudd eller dekning av tap, er i samsvar med lov og forskrifter, samt om opplysningene er konsistent med årsregnskapet

Dersom regnskapet ikke gir de opplysninger om foretakets resultat og stilling som burde vært gitt, skal revisor ta forbehold, og eventuelt gi nødvendige tilleggsopplysninger i sin beretning. Det skal henvises til eventuelle forhold som revisor har påpekt ved bruk av presisering uten å ha tatt forbehold i revisjonsberetningen.

Finner revisor at regnskapet ikke bør fastsettes slik det foreligger, skal dette angis særskilt.

Dersom revisor ved sine undersøkelser har funnet at det foreligger forhold som kan føre til ansvar for medlem av styret, bedriftsforsamlingen, representantskapet eller daglig leder, skal det gjøres merknad om dette i revisjonsberetningen. Revisor skal også ellers gi opplysning om forhold som vedkommende mener bør gjøres kjent for den revisjonspliktiges deltakere eller aksjeeiere.

Revisor som reviderer årsregnskap for et morselskap skal avgi en felles revisjonsberetning for morselskapet og konsernet. Bestemmelsene i første til syvende ledd gjelder tilsvarende.