Logg på for å laste ned PDF

Obligatorisk tjenestepensjon i privat sektor

Norge har som et av de første land i verden fått en lov som pålegger bedrifter å etablere tjenestepensjon for sine ansatte. Artikkelen tar for seg lov om obligatorisk tjenestepensjon for privat sektor. Hvem berøres av den nye loven? Hvilke valgmuligheter har bedriftene? Hvordan er minstekravene? Vil bedrifter som allerede har en pensjonsordning for sine ansatte bli berørt?*Artikkelen er bygd på artikkel tidligere skrevet for Praktisk Økonomi og Finans nr. 4/2005, og er oppdatert etter lovvedtaket.

Siviløkonom NHH

Anne-Kristine Baltzersen

Assisterende direktør Storebrand Livsforsikring

Bakgrunn: Folketrygden endres

Folketrygden ble etablert i 1967 og er selve ryggraden i det norske sosiale og økonomiske velferdssystemet. Folketrygden står imidlertid overfor en stor utfordring: Folks gjennomsnittlige yrkeskarriere blir stadig kortere, levealderen øker og de barnerike etterkrigsgenerasjonene begynner å nærme seg pensjonsalderen. Dermed må stadig færre yrkesaktive finansiere stadig større pensjonsutbetalinger.

Behovet for å endre pensjonssystemet er åpenbart, og Stortinget gjorde viktige vedtak i forhold til pensjonsreformen i mai 2005. Blant hovedpunktene er at folketrygdpensjonen skal stå i forhold til inntekten gjennom hele livsløpet. Det åpnes for at man kan ta ut pensjon fra folketrygden fra fylte 62 år, men da blir pensjonen lavere enn om man arbeider lenger. For de fleste betyr endringene at pensjonene fra folketrygden blir lavere med det nye systemet. Det gjør at bedriftsbetalt pensjon vil bli stadig viktigere. Nettopp derfor gjorde også Stortinget vedtak om innføring av obligatorisk tjenestepensjon fra 2006.