Logg på for å laste ned PDF

Aktuelt

Skattetilpasning til IFRS

Regjeringens forslag om å innføre realisasjonsprinsippet som skattemessig tidfestingsregel for alle regnskapspliktige, er nå endelig vedtatt. Alle regnskapspliktige må etter dette, med virkning fra 1. januar 2005, legge realisasjonsprinsippet til grunn for den skattemessige tidfestingen av inntekter og kostnader. Realisasjonsprinsippet innebærer at inntekter beskattes det året skattyter får en ubetinget rett til ytelsen. Utgifter kommer til fradrag når det oppstår en ubetinget forpliktelse for skattyter til å dekke eller innfri kostnaden.

Regjeringens forslag gikk ut på å innføre realisasjonsprinsippet som hovedregel for den skattemessige tidfestingen av inntekter og fradrag for alle regnskapspliktige foretak. Dette innebærer at dagens kobling mellom skattereglene og regnskapsreglene hva gjelder tidfesting oppheves. Innføringen av realisasjonsprinsippet er ment å sikre skattemessig nøytralitet ved innføringen av IFRS som et alternativ til gjeldende regnskapsregler.

Finansdepartementet uttaler i Ot.prp. nr. 26 (2005 – 2006) at innføring av realisasjonsprinsippet materielt sett innebærer en videreføring av gjeldende rett. Dette skyldes at dagens regelverk inneholder en rekke unntaksbestemmelser som er basert på realisasjonsprinsippet. Innføring av realisasjonsprinsippet som grunnlag for den skattemessige tidfestingen av inntekter og fradrag innebærer at man med virkning fra 1. januar 2005 må foreta både en regnskapsmessig vurdering av inntekter og kostnader, og en skattemessig vurdering av inntekter og fradrag. Som nevnt over skal dette, ifølge Finansdepartementet, ikke innebære noen materiell endring av gjeldende rett.