Logg på for å laste ned PDF
ISA 230:

Ny internasjonal revisjonsstandard om revisjonsdokumentasjon

Kelly Ånerud har deltatt i IAASBs arbeidsgruppe som var ansvarlig for å oppdatere standarden. Kellys deltagelse i arbeidsgruppen er en del av samarbeidsavtalen mellom The International Federation of Accountants (IFAC) og The International Organization of Supreme Audit Institutions (INTOSAI) (se tidligere artikkel «Samarbeid mellom offentlig og privat revisjon» i Revisjon & Regnskap 5-2004).International Standard on Auditing (ISA) 230 kan lastes ned gratis fra følgende adresse: http://ifac.org/Store/Details.tmpl?SID=1127941463516157

Certified Public Accountant

Kelly Ånerud

Avdelingsdirektør Riksrevisjonen

IAASB har vedtatt den oppdaterte internasjonale revisjonsstandarden for revisjonsdokumentasjon (ISA 230 - Audit Documentation). Standarden stiller strengere krav til grundighet, omfang, kvalitet og disiplin i forbindelse med utarbeidelse av revisjonsdokumentasjon.

Begrunnelse for oppdateringen

IAASBs (International Auditing and Assurance Standards Boards) beslutning om å oppdatere ISA 230 på det nåværende tidspunkt har sin bakgrunn i flere forhold, blant annet:

  • Økende krav til dokumentasjon i andre standarder (flere av IAASBs egne standarder, blant annet ISA 200 som omhandler kvalitetskontroll og ISA 240 som omhandler misligheter, og standarder utarbeidet av PCAOB* PCAOB - Public Company Accounting Oversight Board er et amerikansk myndighetsorgan opprettet som et resultat av Sarbanes-Oxley loven, og som har som formål å føre tilsyn med revisjonsfirmaer som reviderer selskaper som er børsnotert i USA. PCAOB har myndighet til å fastsette revisjonsstandarder som skal gjelde for slike revisjonsfirmaer. og andre nasjonale standardsettingsorganer) som medfører et behov for å avklare ISA 230s funksjon som en overordnet, eller «paraply»-standard, samt behovet for konvergens med andre standarder.

  • Behov for oppdatering av ISA 230 i lys av de nye risikostandardene (ISA 315, 330 og 500* Titlene er som følger: ISA 315 - Forståelse av foretaket og dets omgivelser og vurdering av risikoene for vesentlig feilinformasjon, ISA 330 - Revisjonshandlinger for å håndtere anslåtte risikoer og ISA 500 - Revisjonsbevis.).

  • Forventninger til revisjonsdokumentasjon fra myndigheters og offentlighetens side med bakgrunn i de ulike skandaler i den senere tid, der manglende revisjonsdokumentasjon var et sentralt element.

  • Utvikling i teknologi og behov for veiledning i forbindelse med økende bruk av elektronisk dokumentasjon.

Hensikten med den nye standarden er å bidra til å øke kvaliteten av revisjonsarbeid gjennom fastsettelse av strengere standarder for dokumentasjon av revisjonsarbeidet.