Logg på for å laste ned PDF

KPMG dømt i erstatningssak

Oslo Tingrett avsa 15. juli 2005 dom i saken som Finance Credit Norge AS, dets konkursbo har anlagt mot KPMG. Revisjonsselskapet ble dømt til å betale 656 millioner samt saksomkostninger. KPMG er uenig i dommen, og vil anke den til lagmannsretten. Dommen er således ikke rettskraftig.

Juridisk rådgiver

Henning Siebke

Den norske Revisorforening

Kort om saken

Saken dreier seg hovedsakelig om tre selskaper i Finance Credit-systemet, som var eid og kontrollert av Trond Kristoffersen og Torgeir Stensrud. Virksomheten gikk ut på kjøp av fordringer til underkurs og innfordring av disse. Kristoffersen og Stensrud besluttet å opprette et holdingselskap for virksomheten. Selskapet skulle etableres ved at Finance Credit Norge ASA (heretter kalt FCN ASA), som var det sentrale driftsselskapet for virksomheten i Norge, skulle slås sammen med Finance Credit Group AS (heretter kalt FCG AS). KPMG var revisor i FCN ASA, og hadde vært det siden april 1999.

Ved konserndannelsen skulle virksomheten i FCN ASA flyttes over i et datterselskap, Finance Credit Norge AS (heretter kalt FCN AS), kontrollert av det nye sammenfusjonerte FCG AS. Overføringen skulle skje gjennom et tingsinnskudd, der FCG AS skulle motta aksjer i FCN AS. Det var ingen virksomhet i FCN AS på tidspunktet for tingsinnskuddet. KPMG ble valgt som ny revisor for FCN AS i juni 2002.

Fusjonen mellom FCN ASA og FCG AS ble vedtatt i august 2001, med regnskapsmessig virkning fra 1. januar 2001, men ble registrert i Foretaksregisteret først i august 2002. Tingsinnskuddet, som ble registrert i foretaksregisteret i november 2002, var verdsatt til 180 millioner. Av dette var kr 34 950 000 aksjekapital, og resten overkurs. Tingsinnskuddet inneholdt eiendeler på 723 millioner, og 543 millioner i gjeld. Det ble bekreftet overført av revisor KPMG i FCN AS etter bestemmelsene i aksjeloven § 10-9.

I november 2002 ble det åpnet gjeldsforhandling i FCN AS, og selskapet ble slått konkurs i juni 2003. Konkursboet avdekket under konkursbehandlingen at tingsinnskuddet blant annet bestod av en fordring på 613 millioner, som FCN ASA hadde mot FCG AS. Etter konkursboets syn kunne verken verdiene i FGC AS eller de øvrige verdier som var overført, dekke eiendelsposten på 723 millioner, og boet la til grunn at tingsinnskuddet hadde en betydelig lavere verdi enn det KPMG hadde bekreftet overfor Foretaksregisteret.

Konkursboet reiste på denne bakgrunn erstatningssøksmål mot KPMG.