Logg på for å laste ned PDF

Virkelig verdi - stadig mer aktuelt

Artikkelen omhandler begrepet «virkelig verdi» og de utfordringer vi står overfor i gjeldende norsk regnskapspraksis. Foretak som utarbeider IFRS-regnskap har i tillegg krav til måling av virkelig verdi eller tilnærmet virkelig verdi på flere områder enn det som fremgår av norsk regnskapspraksis.

Knut-Olav Skjetne er utdannet statsautorisert revisor ved NHH og jobber som manager og fagansvarlig hos Systemrevisjon AS i Trondheim. Knut-Olav Skjetne er foredragsholder for DnR på Geilokonferansen og i Oppdateringsprogrammet høsten 2005.

Statsautorisert revisor

Knut-Olav Skjetne

Systemrevisjon AS

Ved gjennomføring av fusjoner, fisjoner, tingsinnskudd, konserninterne transaksjoner, transaksjoner med aksjonærer, konserndannelse og vurdering av pensjoner skal man ha et forhold til virkelig verdi. Denne høsten vil det bli gjennomført en rekke etableringer av holdingselskaper etter overgangsregel E til sktl. § 2-38 hvor aksjene skytes inn som tingsinnskudd i det nystiftede holdingselskapet. En del av disse transaksjonene vil muligens kreve gjennomføring til virkelig verdi.