Logg på for å laste ned PDF

Norsk IFRS-praksis 1. kvartal 2005

Alle synspunkter som kommer til uttrykk i artikkelen står for artikkelforfatternes regning, og kan ikke tillegges Ernst & Young.

En undersøkelse av foretak som rapporterer etter IFRS for første gang viser at et betydelig antall foretak ikke presenterer påkrevde avstemminger og opplysninger etter overgangsreglene i IFRS 1. Implementeringen av IFRS har i gjennomsnitt gitt positive egenkapital- og resultateffekter for selskapene i undersøkelsen.

Haugnes er Cand. merc. og statsautorisert revisor. Han arbeider i Transaction Advisory Services i Ernst & Young (EY), og er også tilknyttet fagavdelingen regnskap.

Statsautorisert revisor

Torkild Haugnes

Ernst & Young

Pettersen er autorisert finansanalytiker og statsautorisert revisor. Han arbeider i Transaction Advisory Services i Ernst & Young (EY), og er tilknyttet fagavdeling regnskap. Han er nordisk representant i EYs globale ekspertgruppe på finansielle instrumenter, og er medlem i Global Conversion Leaders Group (EYs globale ekspertgruppe på IFRS-implementering).

Statsautorisert revisor

Lars I. Pettersen

Ernst & Young

Artikkelen oppsummerer kort hvordan IFRS-implementeringen ser ut for de foretak som har rapportert første gang etter IFRS pr. 15. mai 2005. Totalt gjelder dette 118 foretak notert på Oslo Børs. Av disse 118 var det 84 foretak som hadde offentliggjort et eget «transition»-dokument med forklaring og oversikt over effekten av å implementere IFRS. Vi har også inkludert en del selskaper som ikke har rapportert sitt første delårsregnskap etter IFRS, men der selskapene har utgitt et eget «transition»-dokument i forkant. I noen sammenhenger er det derfor tatt utgangspunkt i «transition»dokumentene for å anslå effektene av enkelte forhold.