Logg på for å laste ned PDF

Uttalelser om skattereformen

Etter at skattereformen med overgangsregler ble vedtatt i desember 2004 har Finansdepartementet og Skattedirektoratet kommet med en rekke uttalelser om fortolkningen av reglene. Det er også kommet enkelte regelendringer. Nedenfor følger en oversikt over de viktigste.

Rådgiver

Børge Busvold

Den norske Revisorforening

Fritaksmetoden

Fritaksmetoden innebærer at aksjeinntekter (utbytte og aksjegevinster) mellom selskaper er gjort skattefrie. Tilsvarende gis det ikke fradrag for tap. Fritaksmetoden gjelder for aksjeutbytte som ble vedtatt fra og med 1. januar 2004 og for aksjegevinster og tap som ble realisert fra og med 26. mars 2004.

I og med at aksjeinntekter mellom selskaper er skattefrie, gis det heller ikke fradrag for utgifter knyttet til slike aksjeinntekter. I et brev av 13. desember 2004 uttalte Finansdepartementet at regelen om at det ikke gis fradrag for kostnader knyttet til skattefrie aksjeinntekter først skal praktiseres fra og med inntektsåret 2005. I et brev til Skattedirektoratet av 11. april 2004 har imidlertid Finansdepartementet presisert at det ikke er fradragsrett for ervervs- og salgskostnader knyttet til aksjer realisert etter 25. mars 2004.