Logg på for å laste ned PDF

«Skattefunn», timeregnskap og revisors bekreftelse

Skattefunn-ordningen krever revisorattestasjon etter modell av revisjonsstandard RS 800. Mange revisorer føler seg ubekvemme med Skattefunn-attestasjonen og føler at de presses inn i en rolle hvor de tar beslutninger snarere enn å fylle revisors rolle som beslutningsstøtte.

Siviløkonom, statsautorisert revisor

Nils Farstad

Den norske Revisorforening

«Skattefunn»

Fra og med inntektsåret 2002 har foretak som driver forskning og utvikling (FoU), kunnet søke om å få godkjent prosjekt som gir rett til skattefradrag. Ordningen er blitt populær - den er et funn for næringslivet - og kalles både populært og offisielt for «Skattefunn». Skattefradraget er i realiteten et tilskudd som administreres via skattesystemet, og det er tale om en rettighetsbasert ordning uten budsjettbegrensning. Ordningen galdt opprinnelig kun små og mellomstore foretak, men er nå tilgjengelig for alle.

Bakgrunnen for Skattefunnordningen er beskrevet i Ot.prp. nr 1 (2001-2002) kapittel 5.

Lovbestemmelsene finnes i skatteloven § 16-40: Innenfor visse rammer får en skattyter fradrag i skatt og trygdeavgifter for en viss prosent av kostnader til forsknings- og utviklingsprosjekt når virksomheten oppfyller vilkår med hensyn til salgsinntekt, balansesum, antall ansatte og uavhengighet. Det er gitt nærmere regler i forskrift.

Forskriftens § 16-40-6 «Nærmere om fradragsgrunnlaget» bestemmer at det gis fradrag for kostnader som er attestert av revisor. Kostnadene må være direkte knyttet til det godkjente prosjektet og må være omfattet av kapittel 14.6 i retningslinjene for statsstøtte fastsatt av EFTAs overvåkningsorgan (ESA).

Informasjon om vilkår, søknadsskjema og søknadsprosedyre mv. finnes på Norges forskningsråd nettsted www.skattefunn.no.