Logg på for å laste ned PDF

Internprising - viktigste skattespørsmål

En ny global undersøkelse viser at multinasjonale konsern fortsatt anser internprising for å være det viktigste internasjonale skattespørsmålet. Av de norske selskapene som deltok i undersøkelsen betrakter 60% internprising som det viktigste internasjonale skattespørsmålet.

Advokat

Espen Ommedal

Ernst & Young

Viktigste skattespørsmål

Siden 1995 har Ernst & Young foretatt en global undersøkelse blant multinasjonale konsern om hvilke internasjonale skattespørsmål som anses viktigst for konsernet. Igjen anses internprising som det viktigste internasjonale skattespørsmålet. «Transfer Pricing 2003 Global Survey» viser at dette er tilfellet for hele 68% av de forespurte. Undersøkelsen dekker 641 morselskap og 200 datterselskaper i 22 land. Norge er med i undersøkelsen for tredje gang med 25 selskaper.

Figur 1: Viktigste fremtidige skattespørsmål

Internprising -

Overordnet betydning%

2003

2001

1999

1997

68

61

61

52

Siden 2001-undersøkelsen har multinasjonale konsern opplevd betydelig økonomisk usikkerhet, med en vesentlig lavere takt på oppkjøp, fusjoner m.m. Like fullt, transaksjoner internt i konsernet utgjør en stadig viktigere del som ledd i selskapenes utnyttelse av komparative fortrinn, stordriftsfordeler og anstrengelser for å spare kostnader. Transaksjonene internt øker både i antall og i volum.

Norske resultat

Hovedresultatene for «Transfer Pricing 2003 Global Survey» er som følger:

  • 88% av norske morselskap betrakter internprising som meget viktig for hele sitt konsern og 60% som det viktigste internasjonale skattespørsmål.

  • De viktigste interne transaksjoner omfatter tjenester (92%), salg av varer (72%) og teknologikostnadsdekning (24%).

  • Hele 36% av de norske selskapene lager fortsatt internprisingsdokumentasjon kun for et land, og gjør modifiseringer for andre land.

  • Kun 16% av norske selskaper bruker internprising som del av det strategiske arbeidet. 84% av norske selskaper anser det som sannsynlig at de vil få et bokettersyn i løpet av de neste to år.

  • 60% meddeler at de enten i Norge eller lokalt hadde hatt et bokettersyn, og 40% anså det etter slikt bokettersyn nødvendig å forbedre sin dokumentasjon.

  • Mindre enn 40% av de norske selskapene hadde rutiner for kontinuerlig oppdatering av internprisingen.

Ligningsmyndighetene har også trappet opp fokus på konsernenes internprising i sin jakt på den «riktige» andel av selskapenes globale overskudd. I en periode med økonomisk tilbakeslag har også det enkelte lands skatteinntekter blitt redusert, og følgelig blir skattemyndighetenes kontrollaktiviteter på internprisingsområdet trappet opp. Det er en økende grad av globalt samarbeid mellom ligningsmyndighetene, bl.a. gjennom økt bruk av skatteavtalenes bestemmelser om informasjonsdeling.

Norske myndigheter varslet en oppstart av omfattende internprisingsbokettersyn fra og med høsten 2004.

En rekke land har nylig utstedt ny eller oppdatert lovgivning for internprising, inklusive straffesanksjoner for manglende eller utilstrekkelig dokumentasjon av den valgte internprising.