Logg på for å laste ned PDF

Overgangsregler til fritaksmetoden

Det ble vedtatt flere praktisk viktige overgangsregler ved innføring av fritaksmetoden for beskatning av aksjeinntekter innenfor selskapssektoren. Etter forslag fra Stortingets finanskomité ble det vedtatt overgangsregel om fradragsrett for aksjetap ved likvidasjon og overgangsregel om skattefritak ved overføring av personlig eide aksjer til aksjeselskap.

Advokat

Frode Talmo

BA-HR

1 Bakgrunn

Som kjent er det vedtatt nytt system for beskatning av aksjeinntekter. Innenfor selskapssektoren gjelder fritaksmetoden, som er hjemlet i skatteloven § 2-38. Den medfører at selskap i hovedregelen er fritatt fra beskatning av utbytte og gevinst på aksjer, mens det ikke gis fradragsrett for tilsvarende tap. Fritaksmetoden gjelder for utbytte som innvinnes fra og med 1. januar 2004, og for gevinster og tap som realiseres fra og med 26. mars 2004. For personlige aksjonærer er det innført en aksjonærmodell, som medfører at det skal foretas beskatning av aksjeutbytte og -gevinst som overstiger den risikofrie avkastning på investeringen (skjermingsfradraget). Aksjonærmodellen gjelder fra og med inntektsåret 2006.

I Revisjon og Regnskap nr. 7 og 8 for 2004 er det redegjort for noen av overgangsreglene ved innføring av fritaksmetoden. I denne artikkelen behandles de to overgangsreglene som ikke var omfattet av lovforslaget i Ot.prp. nr. 1 (2004-2005), men som ble vedtatt etter forslag fra finanskomiteen i Innst. O. nr. 10 (2004-2005). Av denne grunn er det begrenset med lovforarbeider til disse overgangsreglene.